Depresyon tedavisi ve psikolojik danışma

Depresyon tedavisi ve psikolojik danışma

Depresyon toplumda sık görülen bir bozukluktur, tanımlanması Hipokrat dönemine kadar uzanır. Hepimiz duygu durumumuzda yükselme ve düşmeler yaşarız. Üzüntü hayatın zorluklarına ve hayal kırıklıklarına verilen normal bir tepkidir. Bir çok insan bu tür duyguları açıklamak için “Depresyon” terimini kullanır fakat depresyon üzüntüden daha fazlasıdır. Depresyonun temelinde insanın daha önce isteyerek ve severek yaptığı günlük etkinliklere karşı isteksizlik  vardır. Bununla beraber zamanla kişide kederli ve üzgün bir duygu durumu ile birlikte görülen bazı değişiklikler ortaya çıkar. Bu durumda kişi her şeyi olumsuz olarak değerlendirerek karamsarlık düşünceleri ile geçmişi ve geleceği düşünmeye başlar. Geçmişte yaşanmış olayların olumsuz ve kötü taraflarını görerek kendisini suçlar. Kişi yaşamdan zevk alamaz hale gelerek, yaşamanın anlamsız olduğunu düşünecek kadar kendini çökkün hissedebilir. Bazı insanlar depresyonu “bir kara deliğin içinde yaşamak” olarak ya da bir felaketin olmasını bekleme hissi olarak tanımlarlar. Yine de, depresyondaki bazı insanlar kendilerini üzgün bile hissetmezler. Daha çok donuk, boş ve hissiz olurlar. Erkekler kadınlardan farklı olarak sinirli, agresif ve huzursuz hissedebilirler. Belirtiler ne olursa olsun, Depresyon normal bir üzüntüden farklıdır çünkü tüm günlük hayatınızı meşgul eder, iş yapabilme, ders çalışma, yemek yeme, uyuma ve eğlenme gibi faaliyetlerinizi etkiler. Umutsuzluk, çaresizlik ve değersizlik çok yoğundur ve pek azalma göstermez.

depresyon ile ilgili görsel sonucu

Belirtiler;

Uyuyamama ya da aşırı uyuma

Çaresiz ve umutsuz hissetmek

Karamsar bir bakış açısına sahip olmak

Aşırı öfke ve kolay agresifleşme eğilimi

Günlük aktivelerdeki enerji azalması

İstek Kaybı

Konsantrasyon Problemi

Depresyonunuzla uğraşma fikri bile size yorucu geliyorsa panik yapmayın. Çaresiz ve umutsuz hissetmek sizin hayatınızın bir gerçeği değil sadece depresyonun belirtisidir. Bu sizin güçsüz olduğunuz ya da değişemeyeceğiniz anlamına gelmez. Depresyon tedavisinin anahtarı küçük küçük başlayıp yardım aramaktır. Hali hazırda güçlü bir destek sisteminizin olması iyileşmenizi hızlandıracaktır.

Haftalık düzenlenen Psikolojik Danışma seansları ile  depresyona yakalanmış kişi hatalı düşünme sistemlerinden kurtularak duygu ve düşüncelerinin farkına varır. Bu sayede kazandığı içgörü ile kısa bir zaman diliminde depresyonun etkilerinden kurtulmak mümkündür.

Depresyon duyguların ifade edilmesi, anlamlandırılması ve Bilişsel Davranışçı Psikolojik Danışma ile çözüme kavuşturulabilmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mertcan Kırkık

Etiketler
Psikoterapi
Psk. Mertcan Kırkık
Psk. Mertcan Kırkık
Muğla - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube