Depresyon nedir, belirtileri nelerdir?

Depresyon nedir, belirtileri nelerdir?

Herkes zaman zaman üzücü olaylar karşısında kendini mutsuz hissedebilir. Fakat her mutsuzluk duygusu depresyon değildir. Depresyondaki kişiler kendini çıkmazda hisseder, bu durumun içinden çıkamayacaklarını düşünürler. Peki depresyonun belirtileri nelerdir?

Çökkün hal; kişinin kendini üzüntülü ya da boşlukta hissetmesi

Eskiden zevk aldığı aktivitelere karşı ilginin azalması

Aşırı kilo verme ya da kilo alma

Uykusuzluk ya da aşırı uyuma

Enerjinin azalması; bitkinlik hissi

Değersizlik ve suçluluk hissi

Odaklanma problemi

Aşırı öfke

İntihar düşünceleri

Depresyon tanısı koyabilmek için, bu belirtilerden en az beşinin iki hafta boyunca kişide gözüküyor olması gerekmektedir. Bu tabloya bazen baş ağrısı gibi fiziksel şikayetler de eşlik eder. Depresyondaki kişiler kendilerini, dünyayı ve geleceği olumsuz algılar. Kendisini yetersiz, değersiz ve sevilmeye değer olmayan biri olarak görür. Aynı şekilde diğerleriyle olan ilişkilerinde de karamsarlık vardır. Hayatın sürekli zorluklarla dolu olduğunu ve bu zorluklarla başa çıkamayacağını düşünür. Gelecekte de başına hep kötü şeylerin geleceğini hayal eder.

Depresyon oldukça sık görülen bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Genetik faktörler, kronik hastalıklar, sosyal çevredeki destek ağının yeterli olmaması, stres faktörlerinin fazlalığı (işyerindeki/aile içindeki sorunlar, maddi problemler) çocukluk döneminde yaşanan travmalar depresyona neden olabilir.

Depresyon tedavi edilebilir bir bozukluktur. İlaç ve psikoterapi desteği ile kişi sağlıklı haline kavuşabilir. İlaç kullanımı mutlaka bir hekim kontrolünde olmalıdır. Eğer kişide intihar düşünceleri varsa, bir an önce bir uzmandan destek almaya başlamalıdır. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Cangül Tokmaktepe

Uzm. psk. Cangül Tokmaktepe, %50 burslu olarak öğrenim gördüğü psikoloji lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesinde tamamlamıştır. Lisans eğitiminden sonra, Okan Üniversitesi travma odaklı klinik psikoloji yüksek lisans programı eğitimine başlamıştır. Yüksek lisans bitirme projesi olarak alkolik ebeveynlerle büyümüş yetişkinlere dair projesini sunmuş ve yüksek lisans programını tamamlamıştır. Yüksek lisans öğrenimi sırasında süpervizyon eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra, öfke kontrolü, ilişkilerde aldatma terapisi, kısa süreli çözüm odaklı terapi gibi çeşitli eğitimlere katılmış ve kendini mesleki anlamda geliştirmiştir ve geliştirmeye devam etmektedir. Uzm. psk. Cangül Tokmaktepe, lisans eğitimi sırasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Haseki Hastanesi ve Okmeydanı Hastanesinde stajlarını yapmıştır. Yüksek lisans eğiti ...

Etiketler
Depresyon psikoterapisi
Uzm. Psk. Cangül Tokmaktepe
Uzm. Psk. Cangül Tokmaktepe
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube