Depresyon ilaçları

Depresyon ilaçları

Depresyon ilaçları ya da çok bilinen adıyla antidepresanları neredeyse aspirin gibi kullanmaya başladık son zamalarda. 

Yanlış kullanım, bilinçsiz kullanım, bazen de kötüye kullanım gittikçe sıradanlaşıyor. Bütün bunlar sağlık açısından endişe verici gelişmelerdir. İlaçlar kimyasal maddelerdir neticede, gerekmedikçe, doktor tarafından önerilmedikçe kullanılması faydadan çok zarar getirebilir. Depresyon ilaçları gerektiğinde, yerinde ve uygun dozda kullanıldığında nasıl paha biçilmez bir öneme haizse, yanlış kullanımda adeta kimyasal bomba gibi işlev görmektedir. Bazen hasta tanıyı konduktan, depresyon ilaçları ile ilgili reçeteyi aldıktan sonra bir daha kontrola gitmeden uzun zaman, hatta yıllarca kendi kafasına göre kullanmaya devam etmektedir. Bazı hastalar ilacın dozunu kendi kafasına göre ayarlamaktadırlar. Bazen de daha başlangıçta bu ilaç bana dokundu diyerek ilacı kesmekte. akabinde doktoru da bilgilendirmemektedirler. Bütün bu davranışlar hastalığın uzun sürmesine lüzünsuz ve faydasız ilaç kullanmaya sebep olmakta bu durumdan hastalar zarar görmektedir. 

Bir kere depresyon, hemen ilaç başlanmasını gerektiren bir rahatsızlık değildir. Bazı vakalarda hemen ilaç kullanmak gerektiği gibi, bazı depresyon türlerinde ise sadece psikoterapiyle çok güzel ve etkili sonuçlar alınmaktadır. Dirençli depresyon türlerinde bile, tedavi psikoterapiyle desteklendiğinde nispeten daha kısa zamanda ve etkili sonuçlara ulaşılmaktadır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mürşit Atlıakın

Psk. Mürşit ATLIAKIN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara üniversitesi Psikolojik Hizmetler Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1983 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 1984 yılında Samsun Ruh Sağlığı Hastanesi'nde psikolog olarak mesleki hayatına başlamış olan Psk. Mürşit ATLIAKIN, 1990 yılında Bursa Devlet Hastanesi'ne tayin olmuştur. Aynı zamanda buradaki görevini sürdürürken Spastik Çocuklar Hastanesi'nde 2 yıl, Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi'nde 6 yıl, Adölesen (ergen) Sağlığı Merkezi'nde ve İletişim Merkezi'nde 1'er yıl süre ile çalışmalar yapmıştır. 2003-2012 yılları arasında Bursa Devlet Hastanesi'nin Kalite Yönetim Sistemini kurarak, yürütmesini ve kalite direktörlüğünü yapmış olan Psk. Mürşit ATLIAKIN, 2012 yılında emekli olmuştur. Kendisi halen Bursa Engelliler Federasyonu Başkanlığı, Bursa Böbr ...

Etiketler
Depresyon ilaçları
Psk. Mürşit Atlıakın
Psk. Mürşit Atlıakın
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube