Dental implant tedavisi

Dental implant tedavisi

Dental implantlar günümüz diş hekimliğinde, tartışmasız olarak doğal dişleri fonksiyon ve görünüm olarak en iyi taklit eden komponentlerdir. Diş implantları diğer köprü ve protezlere göre çok daha iyi çiğneme fonksiyonu sağladığı gibi estetik ve dayanıklılık bakımından da oldukça üstündürler.

Günümüzde, diş kayıplarının olduğu vakaların çoğunda diş implantı tedavisi diğer tedavi alternatiflerine göre en çok tercih ettiğimiz tedavi alternatifi olmuşlardır. Diş implantları, bugün ve yakın gelecekte diş tedavi yöntemi olarak üzerine en çok konuşacağımız ve çalışacağımız tedavi şekli olarak karşımızda durmaktadır. Dogru tanı ve teşhis, yeterli bilgi ve tecrübe, uygun koşullar, gerekli tüm ekip ve ekipman, hepsi bir araya geldiğinde diş implantı tedavisi çok iyi ve başarılı sonuçlar vermektedir. Doğru tanı ve teşhis kapsamında, implant adayı bireyin çene kemiği ve anatomik komşuluklarının uygunluğunun yanı sıra, bireyin sistemik durumu, günlük alışkanlıkları ve ağız hijyeni gibi koşulların da uygun olması beklenmektedir.

Ağız hijyeni iyi olmayan, diş etleri iltihaplı, diş yüzeyinde bolca bakteri plağı olan kişilerde implant yapılmadan önce bu sorunların tamamı giderilmeli ve ağız hijyeni düzeltilmelidir. Aksi halde implantla ilgili bir çok sorun yaşanabilir. Ağız hijyeni kötü olan kişilerde implantın ilk iyileşmesi sırasındaki enfeksiyon riski yüksektir. İmplantitis dediğimiz implant çevresinde iltihaplanma olduğunda sonuç da başarısız olur.

Burada tek sorun ağız hijyeninin hekim tarafından düzeltilmesi (tartar temizliği, diş eti tedavisi, çürük tedavisi, plak kontrolü) değildir. Aynı zamanda ağız hijyeninin sürekliliğinin de sağlanması gerekir. Yani implant yaptıran kişinin düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanması ve periyodik diş hekimi muayenesini yaptırması, yine periyodik tartar temizliğini diş hekimine yaptırması olmazsa olmazdır. Bir dental implantın ağızda uzun yıllar sağlıklı kalması için ağız hijyeninin sürekliliği esastır.

Sistemik hastalıkların hemen hepsinde yeterli önlem alınmışsa ve de  bu hastalık kontrol altındaysa implant yerleştirilmesine engel teşkil etmez. Ancak yine de  hastanın güvenliği ve kendini rahat hissetmesi bakımından, diş hekimi ile hastanın genel tıp doktoru gerekli konsültasyonu yapmalı, implant  cerrahisi ile ilgili herhangi bir sakınca olup olmadığı detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Bazı sistemik hastalıklar veya çeşitli engellemeler nedeniyle implant uygulaması tercih edilmemektedir.

Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması yada yetersiz veya anatomik olarak riskli olması durumlarında,

Kalp rahatsızlığı olan bireylerde,

Kontrol altında olmayan Diabet (Şeker) hastalarında,

Kan pıhtılaşma sorunları yaşayan kişilerde,

Alkol veya ilaç bağımlılığı olan bireylerde,

Hastanın cerrahi işlemlere yatkın olmaması durumunda ( aşırı korku , endişe )

Hastanın maddi durumunun iyi olmaması ( pahalı bir işlem olması nedeniyle) ve

Hastanın implant sonrası oral hijyenini ( ağız temizliğini ) tam olarak sağlayamayacağı durumlarında implant uygulaması önerilmemektedir.

Örneğin şeker hastası olan kişilerde hastalık hekim kontrolü altındaysa, hasta ilaçlarını düzenli kullanıyorsa, kısacası kan şeker düzeyi belirli sınırlarda tutularak kontrol altına alınmışsa implant uygulanmasında hiçbir sakınca yoktur.

İmplant tedavisini etkileyen diğer bir etken olan sigara, başta nikotin olmak üzere içinde bulunan çeşitli zehirli maddeler bakımından ağız ve diş sağlığını kötü yönde etkiler. Sigara ağız kuruluğu yaparak tükürüğün ağız içindeki genel koruyucu özelliğini bozar ve diş eti hastalıklarının artmasına, lekelenmelere en önemlisi de ağız içindeki bakteri sayısında artışa sebep olur. Ağzımızda implant taşıyorsak bu materyal artık ağzımızın doğal diş gibi fonksiyon gören bir komponenti gibidir. Doğal diş ve diş etlerimize zararı olan sigara, aynı şekilde implantın çevresindeki sert ve yumuşak dokulara zarar vererek implantın uzun yıllar ağzımızda sağlıklı bir şekilde durmasını kötü yönde etkiler.

Sigara içiliyor olması implant tedavisini/implant uygulamasını doğrudan engellemez. Fakat ne kadar sigara içildiği ve o kişinin ağız diş bakımının nasıl olduğu önemlidir. Kişi günde 1 paketi aşkın sigara içiyorsa ve de ağız diş sağlığına önem vermiyorsa, bu tür kişilerde implant tedavisinin başarısı çok azdır.

Kısacası, implant tedavisi cerrahi bir tedavi olup, sadece çene kemiğinizin yeterli kalınlıkta olması ile gerçekleştirilebilecek bir operasyon değildir.  Radyolojik ve ağız içi muayene sonucuna göre implant yapılabilir teşhisi konulmuş olabilir. Fakat en önemlisi implant tedavinizin, uzman bir diş hekimi kontrolü altında yapılması, ayrıca genel sağlık durumuzun stabil ve ağız hijyeninin sağlanmış olması gerekmektedir. Gerekli koşullar sağlandıktan sonra yapılan implant tedavisi çok başarılı sonuçlar vermektedir.  

Sağlıklı günler dilerim.

Uzm. Dt. Sevgen ERALP

Protez Uzmanı

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp

Uzm. Dr. Dt. Sevgen ERALP, lisans öğrenimini 2002-2008 yılları arasında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde (İngilizce) tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2008-2011 yılları arasında ise Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktorasını yapmış ve Diş Protez Uzmanı olmuştur. Mesleki çalışmalarına Kadıköy'de hizmet veren Clinic Plus bünyesinde devam etmekte olan Uzm. Dr. Dt. Sevgen ERALP, üniversite hayatı boyunca ve sonrasında mesleki pek çok kongre, seminer ve konferansa katılarak kendisini sürekli geliştirmiştir. Bu konferans, kongre ve seminerlerden bazıları şöyledir;  12.Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi - 10 Ekim 2008 14th Congress of Balkan Stomatological Society, 9th Scientific Congress of Bulgarian Dental Association - 6 Mayıs 2009 TDB 16.Ulusla ...

Etiketler
Diş kaybı
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube