Crohn hastalığı!!

Crohn hastalığı!!

Crohn Hastalığı Nedir?

Kronik ve iltihabi bir barsak hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar olan sindirim sisteminin herhangi bir yerinde kendisini aralıklı iltihaplar şeklinde gösterir. Chron hastalığı ülseratif kolit ile yakından ilgilidir. Bulaşıcı olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur.

Crohn Hastalığının Nedenleri

Crohn hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın sebebi hakkındaki genel kanı, çevresel faktörlere ve genetik eğilime bağlanır.

Crohn Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Karın ağrısı

İshal

Kilo Kaybı

Daha az görülen belirtiler ise şunlardır.

İştahsızlık

Ateş

Gece terlemesi

Rektal ağrı ve bazen rektal kanama.

Hastalığın safhalarına göre aşağıdaki komplikasyonlar meydana gelebilir.

Eklem ağrıları

Gözde iltihaplanma

Safra kesesinde taş

Bel iltihabı; ağrı ve omurga sertliği olabilir.

Karaciğer iltihabı; safra kanallarında oluşabilir.

Hastalığı teşhis etmek için aşağıda belirtilen bir takım testlere ihtiyaç duyulur.

Kan Hücresi Sayımı: İnflamasyon ya da anemi açısından anormallikler gösterebilir.

Elektrolitler: Düşük seviyelerdeyse barsaktaki besinlerin emilmesinde sorunlar olduğunun bir göstergesi olabilir.

Protein (Albumin):  Düşük düzeyde ise sindirim sistemindeki emilimde bir problem olduğunu açığa çıkarabilir.

C-Reaktif Protein ve Orosomucoid:  İnflamasyon belirteçleri ve hastalığın ne derece aktif oldukları ile ilgili yapılan testtir.

Baryum Lavman: Baryum sülfat içeren  kontrast madde  hastaya enjekte edildikten sonra  bir takım röntgenler çekilir. Baryum sülfat barsakların röntgende daha iyi görüntülenmesini sağlar.

ERCP: Crohn hastalığı olan kişilerde tanı ve tedavi için yararlı olan yöntemlerden bir diğeri ise endoskopik bir metod olan Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi (ERCP) ‘dir. Bu işlem safra yollarında sorun olan Crohn’lu hastalarda kullanılır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 2001 yılında ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tezi ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanını almıştır. 2006 – 2007 yılları arasında tam 1 sene University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Etiketler
Kilo kaybı
Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube