Çoğul gebelikler hakkında

Çoğul gebelikler hakkında

Uterus (anne rahmi) içerisinde birden fazla fetusun bulunması çoğul gebelik olarak tanımlanmaktadır. Genellikle ikiz ve daha seyrek olarak üçüz, dördüz ve daha fazla sayıda gebelik ile karşılaşmak mümkündür.

Çoğul gebelikler başlangıcından itibaren yüksek riskli gebelik olarak tanımlanabilir. Bu riskler hem anne hem de fetus için olumsuzluklar içerebilmektedir. Anne açısından çoğul gebelikler daha çok gebelikte diyabet, anemi, erken doğum, üriner sistem enfeksiyonu ve gebelikte görülen ufak yakınmaların daha belirgin olması gibi durumlar görülmesi riski barındırmaktadır.

Fetus için ise daha çok doğumsal anomali, daha çok düşük doğum agırlığı, prematürite, plaentanın aşağı yerleşmesi, yeni doğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacının artması gibi risklerin artışı ile birlikte olabilmektedir. Ayrıca tek plasentayı paylaşan (monokoryonik) ikizler için ilave bazı özel riskler ortaya çıkabilmektedir.

Örneğin ikizden ikize transfüzyon sendromu, twin anemi-polisitemi sendromu, selektif intrauterin gelişim kısıtlılığı gibi durumlar bunlardan bazılarıdır ve bu durumlardan bazıları sıkı bir değerlendirme ve takip, bazıları da anne karnında (intrauterin) müdahale gerektirebilmektedir.

Üçüz ve daha fazla sayıda fetus daha nadir görülmekle birlikte genel olarak ikizlerden daha fazla oranda risk içermekte, karşılaşılan bazı sorunların üstesinden gelebilmek için uygun altyapısı olan koşullarda, uzman ekipler tarafından yönetim, müdahale ve doğum gerektirebilmektedir

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selahattin Kumru

Prof. Dr. Selahattin KUMRU, 1969 yılında Konya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1986 yılında Akadeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitiminin ardından Yozgat, Sorgun Çiğdemli Sağlık Ocağı'nda, Isparta, Keçiborlu, Senir Sağlık Ocağı'nda görev aldıktan sonra 1995 - 2000 yılları arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. İhtisasını yaptığı Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2000 yılında ''Yardımcı Doçent'' doktor unvanı ile göreve başlayan Prof. Dr. Selahattin KUMRU, aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bölümü'nde, 2005 yılında ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum An ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Çoğul gebelik
Prof. Dr. Selahattin Kumru
Prof. Dr. Selahattin Kumru
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube