Çocukların konuşma geriliğinin sebepleri nelerdir?

Çocukların konuşma geriliğinin sebepleri nelerdir?

Çocukla gün içinde ne kadar konuşulduğu, konuşmaların içeriği, çocuğun tv, bilgisayar gibi uyaranlara ne kadar maruz kaldığı, konuşmasını hızlandıracak tarda oyuncak, kitap gibi materyallerin olup olmadığı, çocukla ilgilenen yetişkin sayısı gibi faktörler çocuğun dil gelişimini etkiler. Kendisi ile az konuşulan anne dışında fazla insan görmeyen, tv karşısında büyüyen, fazla insan çocuk görmeyen çocuklarda dil gelişimi gecikir.

Özellikle ilk 3 yaştan önce çocuğun tv, bilgisayar, cep tel, Ipad zaman geçirmesi, dil gelişimini geciktirir. Piyasada bebekler için hazırlanmış pek çok tv yayını (baby tv…)  DVD yayını bulunmaktadır. Her ne kadar bebeklere yönelik hazırlandığı söylense de dil gelişimini ve iletişimi olumsuz etkilediği dikkat süresini odaklanmayı olumsuz etkilediği saptanmıştır. 

Dil gelişimi için, sözcüklerin karşılıklı insan insana iletişim içindeyken duyması gerekir. Çocuğunuz  duyduğunu tekrarlamasa bile farklı sözcükleri duydukça zihnine kaydedecektir, bu nedenle bebeğinizle konuşmanız onun çıkardığı seslere tepki vermeniz onunla oynamanız gelişimi için çok önemlidir. Çocuklarıyla sık oyun oynayan ve oynarken onlarla konuşan, çocuklarına kitap okuyan, çevrelerinde ilgilendikleri, işaretle gösterdikleri şeyler hakkında çocuklarıyla konuşan ve çocuklarıyla daha yalın ve sade bir dil kullanmayı tercih eden ebeveynlerin çocuklarının dil gelişimlerinin daha iyi durumda olduğu saptanmıştır.

Dil gelişiminde gecikme; işitme engeli, otizm, gelişim-zeka geriliği, otizm-yaygın gelişimsel bozukluk gibi nedenlere de bağlı olabilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Deniz Tirit Karaca

Uzm. Dr. Deniz TİRİT KARACA, lisans öncesi öğrenimini 1988 yılında Gaziantep Fen Lisesi'nde bitirmiştir. 1988 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayaraktıp doktoru unvanı almıştır. 1994-1995 yılları arasında Konya Ilgın Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmetini yerine getirmiştir. 1996-1997 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği'nde ihtisasını yapmış ve Nöroloji Uzmanı olmuştur. 1997 yılında ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlayan Dr. KARACA, 2002 yılında Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı olmuştur. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi ihtisası sırasında aynı kurumda 1,5 yıl  Erişkin Psikiyatrisi, 6 ay Çocuk Nörolojisi kliniğinde çalışmış olan Uzm. Dr. Deniz TİRİT KARACA, Psiko ...

Etiketler
Çocuklarda konuşma becerileri
Uzm. Dr. Deniz Tirit Karaca
Uzm. Dr. Deniz Tirit Karaca
İzmir - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube