Çocukların benlik kazanmalarında özerkliğin etkisi

Çocukların benlik kazanmalarında özerkliğin etkisi

1,5 - 3 yaş çocuğun özerk olmaya çalıştığı yaştır. Çocuk belki bu nedenle bu dönemde özerkliği elde etmek için inatçıdır. Bu yaşın en önemli özelliği; tuvalet eğitimi ve inatçılık dönemlerinin bu yaşta oluşudur. Kendi işini kendi çişini kendi yapmak isteyen çocuklara bu fırsatlar verilmelidir. Bazı anne ve babalar çocuk yemeğini döker diye, kaşığı çocuğun elinden alarak kendi yedirmeye çalışır. Çişini yapmak isteyen çocuğu klozete bırakmaz, kendi kucağında tutar ve kucağında tutmakla da yetinmez; çocuğun çıkarması gereken ıkınma seslerini bile çıkartır. Bu tür anneler çocuğun özerkliğini engeller; çocuğun işini, çişini, yemesini v.s. kendi üstlenir hatta ıkınmalarla çocuğun bağırsaklarının çalışmasını dahi çocuğun elinden almak isterler. İleride kendi işini yapamayan çocuklara o ana baba; "bunlar neden bu kadar beceriksiz oldular anlayamadım" diyerek; geçmişte kendi sergiledikleri tutum ve davranışların yanlış olduğunu bile bilmediklerini göstermektedirler.

Bırakın alsın, atsın, kendi işini ve kendi çişini yapsın. Fakat bu eylemleri yaparken yeni öğreneceği için elbette yanlışlar yapacak, dökecek, kirletecektir. Bu yanlışlardan dolayı çocuğun suçlanması ve azarlanması, çocuğun kendinden kuşkulanmasına; "ben yapamam" şeklinde olumsuz bir benlik kavramı geliştirmesine yol açmaktadır. Ayrıca bu şekilde büyüyen insanların bir diğer özelliklerinin de, yanlış yapma haklarının olmadığı şeklinde veya "yanlışlarını affedememe şeklinde bir mükemmeliyetçiliklerinin" olmasıdır. "Mükemmeliyetçi kişiler", genellikle çocukluğunda özerkliği engellenmiş kimselerdir.Çocuklarımızın özerkliğini onlardan almayalım. Yaşam başarılarını çalmış oluruz. Eminim ki her anne ve baba çocuklarının yaşamlarında mutlu, özgüvenli, başarılı olmasını ister. Ne kadar erken farkında olursak ve yaşamımızda uygularsak geleceğe özgüvenli bir birey armağan etmiş oluruz.Zaman ve emek verip okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Kürşad Yücel

Uzm. Psikolog Kürşad YÜCEL, Atatürk Üniversitesi K.K. Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2001 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Görevine İlk Osmaniye Rehberlik ve Araştırma Merkezinde başlayan Uzm. Psikolog Kürşad YÜCEL .Bu görev yerinde 2 sene Özel eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanlığı yapmış olup Osmaniye içindeki değişik platformlarda seminer ve konferanslar vermiştir. 2007 Yılında almış olduğu eğitimiyle birlikte Psikoterapist Unvanına Eklemiştir. Alanları: * Özel Eğitim Gerektiren Bireyleri Tanıma ve Ailelerine Destek Eğitimi * Özel Eğitim Gerektiren Bireylere Uygulanan Eğitim Programı (BEP) Geliştirme * Sınav Kaygısı *Leiter Zeka Ölçeği (2-18 yaş) * Wisc-r Zeka Testi (Uygulayıcı ve Formatörlük Seviyesinde) * Gessel Figürleri Zeka Testi (Uygulayıcı ve Formatörlük Seviye ...

Etiketler
Çocuklarda gelişim
Uzm. Psk. Kürşad Yücel
Uzm. Psk. Kürşad Yücel
Osmaniye - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube