Çocuklarda yemek problemi

Çocuklarda yemek problemi

Yemek yemek doğduğumuz ilk andan itibaren yürüttüğümüz doğal bir fonksiyondur. Bebeklerde de anne sütü ile başlayan beslenme 6. Aydan sonra ek gıdaların eklenmesi ile çeşitlenmeye başlamaktadır. Bebeğin emme fonksiyonunun olmaması kadar uzun süreli emmek de bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bu problemler sıklıkla emme refleksinin 24 aydan sonra da devam ettirilerek biberon veya emzik kullanımı ile pekiştirilir ise diş çürükleri, sert damakta ve dişte yapı bozulmaları, reflü, konuşma bozukluğu gibi birçok sorunun kaynağı olabilir.

Oyun çağı çocuklarında ise çocuklar anne babayı yönlendirebildikleri konularda ısrarcı olarak o konuda problem çıkarır. Bazı durumlarda anne babanın yanlış tutumu bu durumun pekişmesine neden olur. Normalde 6. Aydan başlayarak çocuğun sofraya mama sandalyesinde erişkinler ile beraber olması ve yaşına uygun yemekleri yemesi beklenir. Yemek yeme alışkanlığı taklit ile gelişir. Çocuğun çok yönlü beslenmesi açısından, normal sosyal gelişimi açısından, psikomotor gelişimi açısından bu durum önemlidir. Bazı annelerin "çocuğum yemek yemiyor" diye çocuğa ısrarcı ve yanlış tutumları da bu davranış probleminin pekişmesine neden olur. Genelde bir hastalık ve gelişimsel bir problem olmadıkça her çocuk acıkır ve öğün vakti geldiğinde yemek ister. Ama çocukta iştahsızlık gerçekten var ise o zaman bazı hastalıkları düşünmek gerekir.

Yemek yeme konusunda anne babalara tavsiyeler ;
1- En başta öğün vaktine bir iki saat kala dönemden itibaren çocuğa kesinlikle abur cubur vermeyin ,
2- Yemek konusunda ısrarcı olunmamalı, çocuk sofraya bir defa çağırılmalı, tabak önüne konduktan sonra kendisine servis yapabilecek uygun kaplar kullanılmalıdır.
3- Yemek yeme konusunda çocuk ile çok fazla konuşulmamalı. Unutmayınız ki yemek yeme herkesin yaşamsal ihtiyacıdır.

4- Bir başka nokta da yemek yapmadan önce çocuğun fikri (yemek çeşidi konusunda) alınabilir. Burda çocuğa ikiden fazla seçenek sunmamak gerekir. Eğer fazla seçenek sunarsanız kendisi sizi yönlendirmeye çalışacaktır.

5- Su içmesi desteklenmeli ancak öğün zamanında meyve suyu, süt, ayran ve benzeri içecekleri vermektense, suyu öğünden sonra alması teşvik edilmelidir.

6- Yemek sunumlarınızı beraberce hazırlayıp çocuğunuzla hem kaliteli zaman hem de yemek için istek kazandırmış olursunuz.

7- Öğünlerde tüketeceğiniz besinlerin renkli olmasına (tek tip beslenmeyi engellemek) dikkat ediniz.

8-  Yemekleri televizyon karşısında, oyuncak veya kitap okuyarak vermeyiniz. Yemek zamanı en fazla 30 dakikadır. Bu süreden sonra sofrayı kaldırınız. Gelecek öğüne kadar da iştahı azaltan bol şekerli bisküvi ve çikolataları sunmayınız.

9- Bütün bu önlemlere rağmen devam eden iştah problemlerinde, doktora başvurarak altta yatan (varsa ) nedeni bulmak gerekebilir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özgül Akın Şenkal

Doç Dr. Özgül AKIN ŞENKAL, 1973 yılında Ankara’da doğmuştur. 1982- 1983 yılları arasında İhsan Sungu İlköğretim Okulu’nda orta öğrenimini, 1989- 1990 yılları arasında Ankara Anadolu Lisesi Almanca Bölümü'nde lise öğrenimi bitirmiştir. 1993-1994 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nda lisans eğitimini tamamlamıştır. 1994-2004 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda Öğretim Görevlisi olarak çalışırken, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programında 1998 yılında yüksek lisans eğitimini, 2002 yılında ise doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Doç Dr. Özgül AKIN ŞENKAL, 2004 yılında Almanya Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda misafir öğretim üyesi olarak çalışırken "Bilingu ...

Etiketler
Yemek yemiyor
Doç. Dr. Özgül Akın Şenkal
Doç. Dr. Özgül Akın Şenkal
Adana - Dil Konuşma Bozuklukları
Facebook Twitter Instagram Youtube