Çocuklarda tekrarlayan karın ağrısı sebepleri nelerdir?

Çocuklarda tekrarlayan karın ağrısı sebepleri nelerdir?

Çocuklarda karın ağrısı nelerdir?

Karın ağrısı çocuklarda sebebi aile için tedirginlik uyandırıcı ve hekim açısından da zorlu olan bir süreç olabilmektedir.çocuklarda 2 haftayı geçen karın ağrısı mutlaka araştırılması gereken durumlardan birisidir. Sürekli tekrarlayan karın ağrısı başlıca üç bölümde değerlendirilebilir.

1.grup: karın içi bir hastalığa bağlı,

2.grup: psikolojik kökenli

3.grup : fonksiyonel ağrı; hem karın içi hem de psikolojik olarak ortaya çıkan durumlardır.

Bu hastaların karın ağrısının nasıl başladığı, artıran bir sebep olup olmadığı, nerede nasıl bir ağrının başladığı bilinmelidir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra değerlendirebilir.

Bu hastalıkları sınıflandırılırken hastanın yaşı, cinsi, ailesel faktörler, sosyal ve çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurulmalıdır.

Ağrının niteliği önemlidir

Ağrının göbekten uzaklığı, nerede başladığı, şiddeti, karakteri (künt, yanıcı , batıcı, yumruk ve şimşek gibi) ve nereye yayıldığı sorgulanmalıdır. Gün içindeki artıran ve azaltan sebepleri, gece ağrının durumu, yemek ile ilişkisi sorgulanmalıdır. Bulantı, kusmanın varlığı ve olursa ne kadar kustuğu önemlidir.Erken doyma oluyor mu?( reflü hastalığı). Karın ağrısının beraberinde kilo kaybı, ateş döküntülü hastalıklar ve sistemik hastalıklar araştırılmalıdır.

Tekrarlayan öksürük astım,boğaz ağrısı ilaçlar kronik karın ağrısı araştırılırken sorgulanır.

Ailede kronik hastalıkların varlığı: irritable bağırsak hastalığı, migren, inflamatuar bağırsak hastalığı, okul aile sosyal çevresel sebepler göz önünde tutulmalıdır.

Hastalığın bulgularında neler olur?

Karın muayenesinde şişlik, hassasiyet, ağrıyan bölge kitle ve rektal /anal bölge değerlendirilir. Boy kilo büyüme evresi ve sistemik muayenesi değerlendirilir.

Tetkiklerinde neler görülebilir?

Kronik karın ağrısı olan bir çocukta rutin olarak; kan sayımı sedimantasyon hızı, gaita testi, parazit taraması, büyük abdestte gizli kan,idrar tahlili ve kültürüne bakılır. Düz rontgenler  teşhisi koymakta faydalıdır. Bununla beraber ultrason taraması ve ilaçlı bağırsak isteminin grafiler ve tomografileri tanıya yardımcı olur. Gerekli olgularda endoskopik yöntemler ile mukozal hastalıklar peptik ülser, crohn hastalığına ait yaralar ve biopsiler ile görüntülenebilinir.

Tekrarlayan karın ağrısında hastalığı düşündüren özelikler nelerdir?

Ailede benzer hastalık(crohn, irritable bağırsak sendromu vb)

Uykudan uyandıran ağrı,

Ağrının göbekten uzakta hissedilmesi

Makattan kanama

İştahsızlık, hareketlerde azalma

İshal, kabızlık ve gece dışkılaması

Tekrarlayan kusmalar

5 yaş altında tekrar eden ağrı

Bunlarla beraber görülebilen karında hassasiyet, döküntü kilo kaybı, karında şişlik, büyüme gecikmesi makatta yara ve eklem ağrıları karın içindeki hastalıkları işaret etmektedir.

Fonksiyonel karın ağrısı nedir?

Çocukluk çağındaki tekrarlayan karın ağrısının en sık sebebidir. %90 ‘ında sebebi bilinmemektedir. Yaş grubu olarak 5-15 yaş grubu arasında görülür. Bu grubun ise okula başlangıç dönemi ve 12 yaşlarında daha sık görülür. 5 yaş altında pek görülmez ve 5 yaş altında karın içi kaynaklı ağrılar mevcuttur.

Bu ağrılar göbek çevresinde kendiliğinden sınırlanan, yemekle ve hareketle alakasız, uykudan uyandırmaz. Halsizlik baş ağrısı, solukluk olabilir. Muayene bulgusu olarak normal görünebilir.

Beslenmede lif miktarının artırılması bu tip ağrıları azalttığı bildirilmiştir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin

1997-2003 Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

2003-2009 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

2009-2009 Çukurova Üniversitesi TF  uzman doktor 

2009-2010 Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi- Adana

2010-2011 Hakkari Yüksekova Devlet  Hastanesi 

2012-2014 Kayseri Dünya Hastanesi

2014-2016 Mersin Anamed Hastanesi

2016- Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi

 

Etiketler
Tekrarlayan
Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin
Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin
Antalya - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube