Çocuklarda düz tabanlık

Çocuklarda düz tabanlık

ÇOCUKLARDA  DÜZ  TABANLIK

 

Düz tabanlık (Pes Planus) ilk önce çocuklarda anne-baba tarafından fark edilir. Belirtisi çocuk çıplak ayakla yere bastığı zaman ayak tabanının tamamen yere değmesidir. Taban kavisi oluşmamıştır. Kilolu bebeklerde daha belirgindir. Aslında bu durum çocukluk döneminde normaldir.Çocuk büyüdükçe  ayak normal şeklini alır. 7-8 yaşına kadar taban kavisi yavaş yavaş oluşur.

Düz tabanlık bebek ve çocuk için değil, anne –baba için daha önemli sorun olarak ortaya çıkar. Aslında basit düz tabanlık hiç önemli değildir. Ancak topukların ve ayağın yanlara ve dışa doğru veya içe doğru kayması ( pes plano valgus, metatarsus adduktus, pes ekino varus: ayak tabanının içe dönük olması, çocukta ayak tabanlarının birbirine bakması) önemli ve mutlaka tedavi gereken şekil bozukluklarıdır.

Ayakların sağlıklı gelişmesi için bebekler 1 yaşından önce asla yürümeye zorlanmamalıdır.Sağlıklı bebek zamanı gelince kendiliğinden yürüyecektir. 1 yaşını doldurmadan yürümeye zorlamak bebeğin kemikleri ve adaleleri zayıf olduğu için sakıncalıdır. Yürümenin ilk belirtisi bebeğin bir koltuğa tutunarak yürümesi yani sıralamasıdır. Bebeklerin ev içinde ve devamlı ayakkabı giymesi sakıncalıdır. Ayaklar düzgün gelişsin diye ayakkabı giydirilmez. Ayakkabı  ayağın gelişmesini, kemik ve adalelerin kuvvetlenmesini önler. En iyisi ev içinde çorap-patik-çıplak ayakla dolaşmasıdır. Düz tabanlığın düzelmesi için bebek ve çocuklara giydirilen ortopedik ayakkabıların ve tabanlıkların hiç yararı yoktur. Yanlış ve gelişigüzel ayakkabı giydirmek sakıncalıdır. Çocuklar için yürüme döneminde ideal ayakkabı sert tabanlı, topuklu, içten destekli, sert kenarlı ayakkabılardır. Bunlara yürüyüş ayakkabısı denir.

3-4 yaşına kadar ailelerin çocuğum düz taban endişesiyle doktor doktor dolaşması, stres çekmesi ve para harcaması gereksizdir.

Düz tabanlık yüksek oranda genetiktir. Yani anne veya babasında, aile büyüklerinde görülmesi düz tabanlık olasılığını arttırır.

Çocuk tamamen yürümeden 2-3 yaşından önce düz taban tanısı konulamaz.Hatta 7-8 yaşına kadar sadece izlemek ve uygun ayakkabı önermek yeterlidir.

Düz tabanlık tedavisinde ayak eksersizleri, yürüme eksersizleri önerilmektedir. Ancak bunların yararı tartışmalıdır. Çocuk eksersiz için strese girerse daha çok sakıncalıdır. Bunun yerine ip atlamak, sek sek oynamak, çeşitli top ve çocuk oyunları daha yararlıdır.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Altınmakas

Prof.Dr.Mehmet ALTINMAKAS, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tamamlayıp Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Prof.Dr.Mehmet ALTINMAKAS, İzmir'de bulunan Batıgöz Cerrahi Tıp Merkezi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Prof. Dr. Mehmet Altınmakas
Prof. Dr. Mehmet Altınmakas
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube