Çocuklarda büyüme izlemi neden önemlidir?

Çocuklarda büyüme izlemi neden önemlidir?

Büyüme vücut hacminin ve küytlesinin artışıdır ve çocukluk döneminin kendine özgü niteliklerinden birisidir. Anne karnından başlayıp ergenlik çağının bitimine kadar sürer. Beslenme ,geçirilen hastalıklar, ailenin ekonomik ve psikososyal koşullarından etkilenebilir. Çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişiminin ve sağlığının önemli bir göstergesidir.

Sağlam çocuk izlemlerinde yatık büyüme eğrisi (yatık büyüme eğrisi duraklama işaretidir.) Büyüme geriliğinin en erken bulgularındandır. Büyümedeki bu duraklama aile hatta doktor tarafından sık aralıklarla kontrol edilmiyorsa farkedilmeyebilir. Bu açıdan yaşamın ilk aylarında sık yapılan sağlam çocuk takibi ve büyüme takibi önemlidir.

Büyümede duraklamanın farkedilmesi buna neden olabilecek birçok hastalık ya da psikososyal durumun tayini açısından da önem taşır. İyi bir öykü,fizik muayene ve gerekiyorsa laboratuar iincelemelerle erken tanı ve tedavi olanağı sağlayarak olacak gelişim geriliklerinin önüne geçilebilir.

Büyüme geriliğinin çeşitli gastrointestinal (yani sindirim sistemi), enfeksiyonlar, renal(böbrek kaynaklı), kardiyak, endokrin,nörolojik, kalıtsal ve metabolik birçok nedeni vardır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ümit Köse

Uzm. Dr. Ümit KÖSE, 10 Kasım 1979 tarihinde İskenderun’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini İskenderun’da bitirdikten sonra 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005-2010 yılları arasında Celal Bayar Üniversitesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini 2010-2012 yılları arasında Aksaray Eskil Devlet Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Başhekim olarak yerine getirmiş olan Uzm. Dr. Ümit KÖSE, 2012-2013 yılları arasında Özel Çerkezköy Hastanesi'nde, 2013-2015 yılları arasında Alanya Yaşam Hastanesi'nde, 2015-2016 yıllar arasında Anadolu Hastanesi'nde görev yapmıştır.  2016 yılından beri mesleki çalışmalarına Alanya'da bulunan özel muayenehanesinde devam eden  ...

Etiketler
Çocuklarda büyüme ağrıları
Uzm. Dr. Ümit Köse
Uzm. Dr. Ümit Köse
Antalya - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube