Çocuklarda alt ıslatma ve alt kirletme sorununa çözüm

Çocuklarda alt ıslatma ve alt kirletme sorununa çözüm

ALT ISLATMA (ENÜREZİS NOKTURNA)


* Alt ıslatma; 5 yaşından büyük çocuklarda geceleri tıbbî bir sebep olmaksızın tekrarlanan idrar kaçırmalarıdır. Sağlıklı çocuklar da uyku öncesi aşırı sıvı aldıklarında gece idrar kaçırabilirler. Alt ıslatmadan bahsedebilmek için idrar kaçırma sıklığının ardı ardına gelen 3 ayda, haftada 2 kereden fazla olması veya idrar kaçırmanın sıkıntı verici ya da işlevselliği bozucu etkilerinin olması gereklidir.

* Alt ıslatma esas itibariyle, birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılır.

* Birincil alt ıslatmada çocuk, tuvaletini tutmayı hiç öğrenememiştir. Kalıtsaldır ve sebebi çok iyi bilinmez. Pek çok faktöre bağlı olduğu düşünülür; derin uyku, mesane hacminin küçük olması ve idrar boşaltım sisteminin olgunlaşmasının gecikmesi en iyi bilinen sebeplerdir. Alt ıslatma sorunu yaşayan çocukların % 90'ı bu gruptadır.

* İkincil alt ıslatma; çocuğun tuvalet alışkanlığını edindikten, idrarını tutmayı öğrendikten sonra herhangi bir sebeple oluşan alt ıslatma durumudur.

* Alt ıslatma; 5 yaşındaki çocuklarda %15–20, 10 yaşındaki çocuklarda %5, 10 yaş

ALT ISLATMA ÇÖZÜMSÜZ BİR SORUN DEĞİLDİR. BİR UZMANA DANIŞIN

Altını Kirletme (dışkı kaçırma)

Gece ve gündüz olabilir. Dört yaşından sonra tuvalet kontrolü sağlanmamışsa ve en az ayda bir kez tekrarlanıyorsa bu problemden bahsedebiliriz. Genelde sindirim sistemi rahatsızlıkları neden olabilir. Çocuğun altına bez bağlamak, çocuğun bu yaşına uygun olmayan davranışı karşısında sessiz kalmak, aşırı cezalandırma yoluna gitmek, çocuğun probleminin artmasına neden olur. Psikiyatrik tedavi gerekir. Altını kirletme ve altını ıslatma problemlerinde çocukta mevcut olabilecek problemlerin ele alınarak halledilmesi gerekir. Bu türlü problemler, daha ciddi başka problemlerin habercisi olabilir. Bu nedenle anne baba bu hususu küçümsememelidirler.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Aykut Akova

Psikolog ve Pedagog Aykut Akova lise öğreniminin ardından 1991 senesinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nü bitirmiştir. Çocuk ve Yetişkin Psikiyatri eğitimlerini Çapa Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır.

Moxo Dikkat Testi'ni uygulamaktadır. Disleksi Derneği Maltepe temsilcisidir. Aynı zamanda da Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği'nin Maltepe temsilcisidir. Alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, dijital bağımlılık, internet bağımlılığı ilgilendiği alanlardır. 

Pedagog ve Psikolog Aykut Akova İstanbul Maltepe'de çocuk ve yetişkin danışanlarına özel psikolojik danışmanlık hizmetleri vermeye devam etmektedir.

Etiketler
Alt ıslatma
Psk. Dan. Aykut Akova
Psk. Dan. Aykut Akova
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube