Çocuklarda obezite

Çocuklarda  obezite

Sağlığı bozacak şekilde yağ dokularında anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlanan genetik,davranış biçimi ve çevresel faktörlere bağlı kompleks bir hastalıktır.

Günümüzde obezite önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir.Okul çağındaki çocukların %10'nu obez olup bu sayı giderek artmaktadır.çocuklarda Hipertansiyon,Metabolik sendrom ve tip 2 diyabet artmaktadır. Her iki ebeynde obez ise çocuğun obez olma riski %80 sadece biri obez ise %40 her ikiside obez değilse %14 olasılık vardır. Çocukluk obezitesinde çevresel faktörler çok önemlidir.

Ailenin Eğitimi ve Gelir Düzeyi

Çocuğun Aktifliği

Annenin Eğitim Düzeyi

Televizyon ve bilgisayara ayrılan süre

Yiyeceğe Kolay Ulaşmak

Çocuğun geçmiş dönemdeki beslenmesi(Başlık)

Süt çocukluğunda mama ile Beslenme

Zamanında önce ek gıdalara başlamak

Hızlı yeme az çiğneme

Beslenmede kalori ve yağlı yiyeceklerin Fazla oluşu

Fast Food tarzı beslenme

Çocuğun Beslenmesinde yer alan pisikolojik Faktörler:

Aile  içi  olumsuz  ilişkiler  çocukta   aşırı  yemeye  neden  olur

Puberte   döneminde  ortaya  çıkan  psikoljik  sorunlar   çocuğu  daha  pasif  yapar  ve  obez olmasına  neden  olur.

Çocuklarda 

Yaşamın  ilk  yılı

5-6  yaş  arası  

Puberte  dönemi   obez  olmak  açısından  riskli  dönemlerdir

Düşük  yada  iri  doğum  erişkin  dönemde  obezite  riskini  artırır.

Obezite  sıklığı  ırk  yaş  ve  cinsiyete  göre  farklılık  gösterir.

Amaç   obezite  ve  diğer  komlikasyonlar  gelişmeden önlem almalıdır.ilk  4-6  sadece  anne  sütü,ek  gıdaya  başlamada  kaşık  kullanılmalıçocuğun  öğün  saatleri  ve  tüketeceği  miktar  düzenlenmelidir.

Öğün  aralarında  şeker  çikolata bisküvi  gibi  atıştırmalıklar,fast food  tarzı  yiyecekler ,hızlı ve  seyrek  yemek gece  yatmadan  önce  yemek yenmesi önlenmelidir.Tedavinin daha  sağlıklı  ve  kalıcı  olması  için  ailenin  durumu  kabullenmesi ile  başlamalıdır.tedavi  çocuğun büyümesini  aksatmayacak şekilde  yapılmalıdır.çocukluk  çağındaki  birincil  hedef  doğru  beslenme  şeklini  çocuğu  hayatına oturtmak ve  kalıcı  olmasını  sağlamaktır.bu  süreç  1  yıldan  az  olmaz  çocuklar  için  standart  bir  zayıflama  diyeti  yoktur.Beslenme  programının  yanına  mutlaka  bir  spor  veya  egzersiz  programı  eklenmelidir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Feyhan Belen

Dyt. Feyhan BELEN, 16 Şubat 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara'da tamamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1990 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 1991 yılında İstanbul Özel Haznedar Hastanesi'nde mesleki hayatına başlamış ve ardından da Avrupa Florance Nightingale Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1997-2002 yılları arasında Dr. Ender SARAÇ ile birlikte çalışmıştır. Bu süreçte beslenmenin dışında astroloji eğitimi almaya başlamış, ayurveda konusunda çalışmalar yapmıştır. 2005-2010 yılları arasında 5 yıl süreyle Nutra Slim Nişantaşı ve Ataşehir şubelerinde çalışmıştır. Bu süreçte Abbott, Eczacıbaşı ve Wyeth ilaç firmalarına Beslenme Danışmanlığı yapmıştır. Hipertansiyon ve obezite ile ilgili bölgesel çalışmalara ve TV ...

Dyt. Feyhan Belen
Dyt. Feyhan Belen
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube