Çocuklara yönelik psikolojik destek

Çocuklara yönelik psikolojik destek

Çocuklar ailesinin gözbebeğidir. Aile çocukların fiziksel, ruhsal, sosyal, bakım, sevgi, güven ihtiyaçlarının karşılandığı ve hayata hazırlandıkları ortamdır. Doğdukları ilk günden itibaren bu ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamaya çalışan aileler çocuklarında bir sorun hissettiğinde yardım almak isterler. Bu yardım nasıl ve nereden alınacaktır sorusu ise ailelerin kafasını karıştırabilmektedir. Çocuklara yönelik psikolojik destek nedir, hangi yol izlenmelidir ve nasıl yapılmalıdır?

Çocuk ile ilgili  sorun ile başvurulduğunda çocuğun gelişim dönemi özelliklerine göre değerlendirme yapılmalıdır. Aile, varsa okul öğretmeninden alınacak bilgilere ek olarak gelişimsel ve psikolojik testlerden objektif bilgiler alınmalı ve gözlem yoluyla da çocuk hakkında bilgi toplanmalıdır. Ailenin yardım almak istediği konu ile çocuğun sorun algısı farklı olabilir. Bu noktada, çocuğun ihtiyaçları ve ailenin amaçları birlikte ele alınmalıdır .

Çocuk terapisinde temel amaçlar:

Çocuğun acı veren duygusal sorunlarla baş edebilmesini sağlamak,

Çocuğun kendi düşüncelerini, Duygularını ve davranışlarını uygun şekilde ifade etmesine olanak sağlamak,

Çocuğun kendisi hakkında olumlu duygular geliştirmesini sağlamak,

Çocuğun sınırlılıklarını ve güçlü yönlerini kabul ederek, kendisini iyi hissetmesini sağlamak,

Çocuğun olumsuz sonuçlara yol açan davranışlarını değiştirmesini sağlamak,

Çocuğun dış dünyaya rahat ve uyumlu bir şekilde işlev görmesini sağlamak,

Çocuğun gelişimsel aşamalarını tamamlayabilmesi için gereken fırsatları en üst düzeye çıkarmaktır.

Çocuk terapisinde desteğe ihtiyaç duyulan konuda iki farklı yol izlenebilir. Özelikle sözel becerilerin henüz tam gelişmemiş olduğu daha ufak çocuklarla oyun terapisi tercih edilirken, sözel becerileri daha fazla gelişmiş olan daha büyük çocuklarla ve aile içi dinamiklerin ortaya çıkan sorun davranışla/davranışlarla doğrudan ilintili olduğu durumlarda aile terapisi öncelikli olabilir.

Oyun terapisinde temel ilişki çocuk ve terapist arasında oluşmakla beraber ailenin tamamen bu ilişki dışında tutulmadığı, tersine ailenin bu sürece olan katkılarının olumlu değişimler yaratmada inkar edilemez bir önem taşıdığı vurgulanmalıdır. Aynı şekilde, aile terapisi ile hedeflenen aile içi dinamiklerdeki değişimlerin çocuklarda bireysel boyutlarda değişimlere yön vereceğinin atlanmamasıdır.

Çocuklara Yönelik Psikolojik Destek Hizmetlerimiz:

Anne Baba Tutumları

Agresyon

Akran Zorbalığı

Boşanma Süreci

Çocuk Odaklı Aile Danışmanlığı

Çocukluk  Dönemi Depresyonu

Dikkat Eksikliği/Dağınıklığı ve Hiperaktivite

Davranış Bozuklukları

Ders Başarısızlığı

Fobiler

Kaygı Bozuklukları

Kreş Başlama Süreci

Konuşma ve Dil Bozuklukları

Obezite

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Okul Korkusu

Okula Başlama Süreci

Oyun Terapisi

Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)

Özel Eğitim Sorunları

Öfke Kontrolü

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Üstün Yetenekli Çocuklar

Yas Süreci

Yaygın Gelişimsel Bozukluklar (Otizm,Rett Sendromu, Asperger Sendromu)

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Burcu Aksongur

Uzm. Psk. Burcu AKSONGUR, 25 Ocak 1976 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Ankara’da bitirdikten sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise Ankara Ufuk Üniversitesi'nde Gelişim-Sosyal Psikoloji alanında tamamlamıştır.

12 yıl THY’de görev yapmış olan Uzm. Psk. Burcu AKSONGUR, bu süre zarfında gerek kişisel gelişim gerek mesleki anlamda çeşitli eğitimler almış olup farklı millet, kültür, yaş ve toplumlardan insanları gözlemleme ve iletişim kurma fırsatı bulmuştur.

Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu İzana Terapi Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde devam etmekte olan Uzm. Psk. Burcu AKSONGUR, Türk Psikologlar Derneği üyesidir.

Etiketler
Çocuk terapisinde temel amaç
Klinik Psikolog  Burcu Aksongur
Klinik Psikolog Burcu Aksongur
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube