Çocuklar neden hırsızlık yaparlar ?

Çocuklar neden hırsızlık yaparlar ?

5 yaşına kadar çocuklarda mülkiyet duygusu tam gelişmediğinden , etraflarındaki hoşlarına giden ya da ihtiyaç duydukları tüm eşyaları kendilerinin zannederek almaya çalışırlar. Eğer aile bireyleri çocuğa mülkiyet kavramını doğru anlatamazsa ve başkalarının haklarına saygı duyması gerektiğini gerek kendi davranışları ile örnek olarak, gerekse hikayeleştirerek anlatmazlarsa çocuk bu kavramı öğrenemeyecektir.

Bu nedenle 5 yaşına kadar çocuğun çalma davranışı ciddi bir sorun olarak görülmemekte ancak yetersiz eğitim aldığının bir kanıtıdır. Eğer çocuk ihtiyaç duyduğu kendi eşyalarına yeterince sahipse ve ilkokul çağlarında kendi harçlığını düzenli alıyorsa bu davranışı giderek ortadan kalkacaktır.

8 yaşından itibaren mülkiyet duygusu gelişen çocuklar, gelişim aşamalarında içinde bulundukları sosyal çevreye adapte olmaya çalışırlar. Uyum ve davranış bozukluğu belirtisi olan çalma davranışı , eğer hala devam ediyor ise tehlike çanları çalmaya başlamış ve mutlaka altta yatan sebep araştırılmalı  demektir.

Hırsızlık nedenleri:

Patolojik olmayan hırsızlık:

Yarar sağlamayan hırsızlıklar; genelde çocuklar bu şekilde çalarlar

Cömertlik hırsızlığı  ; çaldığı objeyi dağıtır, başkalarının gözünde değerli olmak için yaparlar

Gereksinim hırsızlığı; yoksul veya evden kaçan çocuklarda görülür. Çocuğun çok istediği ama almadığı bir şeyi almak için yaptığı hırsızlıktır.

Ancak hırsızlığın kötü bir şey olduğunu içselleştirmiş olan çocuklarda her ne kadar ihtiyaçları olursa olsun çalma davranışı görülmez. Eğer ailelerinden bu davranışı öğrenmişlerse normalleştireceklerdir.

Patoljik Hırsızlık:

Saldırgan; başkasına zarar vermek amacıyla yapılan hırsızlıktır.

Dürtüsel; çalma eğilimi istemsiz, düşünülmeden ve plansızca dürtüsünü kontrol edemediği için gerçekleşir

Zevk amaçlı ; daha çok ergenlerde ve çeteleşme eğilimi olan gençlerde görülen ve çalmanın yarattığı hazzın ve heyecanın  peşinde koşmalarından dolayı gerçekleşir.

Telafi hırsızlığı; sevgi eksikliği olan, çekingen, aşağılık duygusu içinde çocukların yaptığı davranıştır. Bazen kardeş kıskançlığı, bazen aile içinde yaşanan problemlerin bir yansıması çocuğun dikkat çekme davranışı şeklinde olabilir.

Çocuk alamadığı sevgiyi ve doyumu kendi olanakları ile gerçekleştirir. İç dünyasında yaşadığı OEDİPUS çatışmasının dışlaştırılmasıdır. Burada babanın yerini jandarma, polis, yargıç alır.

Çocuklarınıza aidiyet duygusunu ve başkalarının haklarına saygı duyması gerektiğini öğretin. Siz de doğru davranışlar sergileyerek, onlara örnek olun

İlkokuldan itibaren yeterli harçlık verin ve parayı nasıl yönetmesi gerektiğini öğretin. Hatta biriktirme davranışı için teşvik edin

Sevginizi koşulsuz şartsız hissettiririn. Ne aşırı serbest ve ilgisiz davranın ne de aşırı katı ve kuralcı.

Eğer çocuğunuz küçücük de olsa bir şey çalmaya başlamışsa mutlaka konuyu ciddiye alın ve altında yatan başka bir sebep var mı araştırın.

Tüm doğru yaklaşımlarınıza rağmen hırsızlığa devam ediyor ise mutlaka bir uzmandan yardım alın ( Psikoterapi ile gelişim süreci değerlendirilecek, oyun ve davranış terapileri ile problemin temel sebebi teşhis edilecektir. Çocuğun iç çatışmalarının yüzeye çıkarılması sağlandıktan sonra benlik güçlendirilmesi çalışmaları ile hırsızlık davranışı ortadan kaldırılmaya çalışılacaktır.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Obengül Ejder

1997 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Obengül Ejder, hekimlik mesleğine Adana Seyhan Belediyesi’nde Kurum Hekimi olarak başlamış, Sağlık Müdürü olarak görevini sürdürmüş, 2008 yılında ayrılmıştır.  2001 yılında Aile ve Evlilik Terapisi, Cinsel Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Bütüncül Psikoterapi, Çocuklarla Oyun Terapisi, Transaksiyonel Analiz, Madde Bağımlılığı, NLP, EFT, Hipnoz, PsikoOnkoloji gibi Psikoterapi eğitimleri almaya başlamış, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünde ve Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünde " Hemofili Hastaları ile Sağlıklı Bireylerin Psikolojik Dayanıklılık, Psikiyatrik Belirti ve Cinsel Doyumlarının Karşılaştırılması " konusu ile Tezli Yüksek Lisansını tamamlayarak Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı unvanını almıştır. Eğitimi ...

Etiketler
Patoljik hırsızlık nedir?
Dr. Obengül Ejder
Dr. Obengül Ejder
Adana - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube