Çocuk ve ergenlerde depresyon

Çocuk ve ergenlerde depresyon

Çocuklarda Depresyon ne sıklıkta görülür?

Çocukluk deyince insanın aklına coşku, mutluluk ve küçük şeyler için yaşanan yoğun heyecanlar gelir. Bu nedenle belki de çocukların her zaman mutlu olduğu ve yetişkinler gibi uzun süreli mutsuzluklar yaşamayacakları depresyona giremeyecekleri düşünülür ama durum böyle değildir. 7-11 yaş arası çocukların %1-3’ün de ergenlik döneminde %7-8 oranında depresyon görülmektedir.

Depresyonda tedaviye başvuru oranı nedir?

İnsanların büyük bir kısmı çocukların mutsuz olabileceklerine pek inanmadıkları ve belirtileri bilmedikleri için tedaviye başvurmaz. Bu durumda çocuklukta yaşanılan mutsuzluk, ergenlik ve yetişkinlik yıllarında insanların hayata bakışlarını ve duygularını olumsuz yönde etkiler çünkü ruh sağlığının temelleri doğru atılmamıştır.

Depresyonun erken belirtileri nelerdir?

Aileler çocuklarının depresyonda olup olmadıklarını analayabilmek için onunla geçirdikleri süreye bakabilirler. Erişkin bir kişi için mutsuz bir çocukla zaman geçirmek, mutlu bir çocuğa kıyasla daha zordur. Mutsuz çocuk çabuk kızar, kolay memnun edilemez, çabuk küser, zevk almaz ve yalnız kalmaya eğilimlidir.

Depresyonun nedenleri nelerdir?

Depresyonun ortaya çıkmasında birden çok faktör bulunmaktadır. Genetik yatkınlık, aile içinde, okul yada arkadaş çevresinde problemler, yaşanılan travmatik olaylar yada karşı cinsle yaşanılan sorunlar depresyon gelişiminde çeşitli şekillerde katkıda bulunabilirler.

Çocuklarda Depresyon Belirtileri nelerdir?

Belirtiler yaşla birlikte bazı değişiklikler gösterebilir. Çocukluk yılları ve ergenlik döneminde görülen belirtiler arasında bazı farklılıklar vardır. Küçük çocuklar kendilerini yetişkinler kadar anlatamadıklarından mutsuzluklarını DAVRANIŞLARI ile gösterirler. Daha sinirli ve gergin olurlar, daha az söz dinlerler, oyunlara ilgileri azalmıştır, sık sık ağlamaya meyillidirler, çabuk mızmızlanırlar, uyku ve iştah sorunları yada ders başarısında düşme yaşayabilirler. Ergenlik döneminde ise en temel belirtiler olan mutsuzluk ve yaşamaktan zevk alamamayı gençler anlatabilirler. Ölüm düşünceleri, aile içi çatışmalar, olumsuz arkadaşlıklar, çabuk öfkenlenmeler, intihara yönlelik düşünceler, kural dışı davranışlar gibi belirtiler depresyon ile ilişkili olabilir.

cocuk depresyon belirtileri

Anne ve babalar neler yapabilirler?

Öncelikli olarak ailelerin çocuklarının duygularının ve yaşadıklarının farkında olabilmeleri gereklidir. Buda ancak iyi bir iletişim ile olabilir. Eğer çocuklarının depresyonda olduğunu düşünüyorlar ise mümkün olduğunca az tartışmaya girmelidirler. Çocuğun hissettiklerinin ve söylediklerinin o anki hastalığından dolayı olabileceğini ve tartışmanın sorunu dahada büyüteceği unutulmamalıdırlar. Tartışmanın dışında nasihat vermek yada dinlemeden sadece kendi düşüncelerini anlatmanında çok etkisi yoktur tersine çocuk yada genç ile aralarındaki ilişkiyi tersine götürebilir. Olumsuz çevrenin yaşadıklarına katkısı olduğunu düşünülüyorlar ise çocuklarını bu tip bir çevreden uzak tutmanın yolları aranabilir. En önemlisi vakit kaybetmenden bir çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurmak gereklidir. Tanıda ve tedavide geç kalınırsa hastalığın kronikleşeceği ve çok daha olumsuz sonuçlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Aile dinamik bir yapıdır ve aile üyelerinden birinin sıkıntısı bütün aileyi olumsuz etikeleyecektir.

 ergen depresyon

Çocuk ve Ergenlerde Depresyon tedavisi nasıl yapılır?

Ailenin ve çocuğun hastalık ve riskleri hakkında bilgilendirilmesi çok önemlidir. Hastalığın nedenleri, yapılabilecekler ve ileri dönemde yaşanabilecek sorunlar konusunda herkesin bilgi sahibi olması  durumun sağlıklı değerlendirmesi için şarttır. Çeşitli ilaçlar ve terapi yöntemleri, aile ve okuldaki olumsuzlukların kaldırılması ana tedavi yaklaşımlarıdır.

Kullanılan ilaçlar bağımlıklık yapar mı?

Aileler özellikle ilaç kullanımı konusunda endişe etmektedirler. İlaçların yan etkileri ve çocuklarının ilaca bağımlı yaşacakları konusundaki ön yargılar tedavide karşılaşılan en büyük engellerdendir. Antidepresan grupta yer alan ilaçların hiçbirinin bağımlılık riski yoktur ama özellikler ergenlik yıllarında tedavi edilmemiş depresif bozukluk gencin rahatlamak için sigara ve maddeye yönelmesini kolaylaştırabilir.

Tedavi edilmemiş depresyon olgularında intihar riski oldukça fazladır. Çocuk ve gençlerden ölüm nedenleri arasında ilk sırayı kazalar ve depresyon almaktadır. Bazen toplumda, kişi intihardan bahseder ise intihar edemez gibi yanlış bir inanç vardır. Çocuk ve ergenler kendilerini öldürmekten bahsederler ise bu çok ciddiye alınmalı ve tedavi arayışına başlanmalıdır.

Saygılarımla

Bu yazının tüm hakları psikiyatricocuk.com'a aittir. "www.psikiyatricocuk.com" biçiminde açık kaynak gösterilmek kaydıyla yayınlanması için tarafımıza başvurulabilir.

Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ahmet Şenses

Uzm. Dr. Ahmet ŞENSES, 1981 yılında Samsun'da doğmuştur. 1991 yılında 25 Mayıs Havza İlkokulu'nda, 1994 yılında 25 Mayıs Ortaokulu'nda ve 1997 yılında İzmir Çimentaş Lisesi'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. 2007 yılında ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2007 yılında Tokat Zile Güzelbeyli Sağlık Ocağı'nda Pratisyen Hekim olarak görev yapmıştır. Aynı yıl Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı'nda başladığı ihtisas eğitimini 20012 yılında tamamlayarak Çocuk ve Ergen Psikiyatrsiti olmuştur. 2012-2014 yılları arasında Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Kliniğinde Uzman Hekim olarak görev yapmıştır. 2014-15 yılların da ise Aydın Kadın Doğum Hastanesi ve Aydın Devlet Hastanesi'nde dönüşümlü olarak ...

Etiketler
Depresyon tedavisi
Uzm. Dr. Ahmet Şenses
Uzm. Dr. Ahmet Şenses
Aydın - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube