Çocuk ve ergan danışmanlığı

Çocuk ve ergan danışmanlığı

Çocukluk ve ergenlik, oluşabilecek duygusal ve davranışsal sorunların çözülmesi gerektiği kadar sağlıklı gelişimin de desteklenmesi gereken bir dönemdir.

Gelişimsel sürecin kendine özgü güçlükleri vardır ve bunların hangisinin güçlük hangisinin sorun olduğuna karar vermek bazen zorlaşabilir. Bu dönemlerin bilinmemesinden dolayı bazı sorunlar yaşanabildiği gibi yaşanan güçlüklere işe yaramayan çözümler üretilmesinden ve onları uygulamakta ısrarcı olunmasından da sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Büyüme sürecinde bir sorun olduğunda çocuk ve ergenin duygusal, zihinsel, aile ve/veya okul yaşantısında ciddi bozulmalar meydana gelir. Yaşının gerektirdiği davranışları ve özellikleri sergileyememeye başlar. Bunların altında depsresyon, anksiyete(kaygı), gerçeklik algısının bozulması, davranış bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar yatıyor olabilir.

Danışmanlık, yetişkinlerde olduğu kadar duygusal ve davranışsal sorunlar veya güçlükler yaşayan çocuk ve ergenlerin duygu, düşünce ve davranışlarında değişim yaratmaya yönelik farklı teknikleri içerir. Danışmanlık belli bir zaman içerisinde belirtileri azaltan, yeni bir içgörü geliştirten, çocuğun veya ergenin işlevsel ve kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olan bir süreçtir.  Çocuk veya ergenin tek başına, grup olarak, sadece aile veya tüm aileyle bir arada yapılan görüşmeleri kapsar.

İlk görüşmede çocuk ve ergenin şimdiki sorununa dair gelişimsel öyküsü alınır ve eğer gerekirse bir sonraki görüşmede bazı testlerin uygulanmasına karar verilebilir. Medikal durum için de psikiyatrist ile işbirliği içinde çalışılır.

İlk görüşmede hedef, çocuk ve ergenin kendini güvende ve rahat hissetmesi, danışmanına güvenmesinin zemininin oluşturulması ve anlaşıldığının hissedilmesidir. Bu ilişkinin geliştirilmesi çocuk ve ergenin kendini daha fazla ifade etmesine  ve danışmanlığın yararlı bir şekilde ilerlemesine  yardım eder.

Genellikle eğilimin aksine sorunlar oluşmadan önce, önlem veya daha kaliteli bir yaşam sürebilmek amacıyla destek almanın koruyucu bir sağlık çalışması olduğu unutulmamalıdır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Adalet Sevim

1980 yılında Kayseri'de dünya’ya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. 1999 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve okul öncesi eğitimi bölümünü okuyup yüksek bir ortalamayla 2003 yılında mezun oldu. Ankara GATA özel eğitim merkezinde stajını yapıp uzun yıllarda bir süre özel eğitim merkezinde çalışıp sonrasında kendi kurduğu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinde yıllarca kurum müdürlüğü yaptı. 2014 yılında Erciyes Üniversitesi Aile Danışmanlığı 480 saatlik uzmanlık eğitimi ile başladığı bu süreçte CİSED derneği çatısı altında Psikoterapist yazar Cem Keçe ve Prof. Dr. Cengiz Güleç hocaları tarafından 480 saatlik Psikoterapi 160 saatlik Cinsel Terapi ve 160 saatlik evlilik ve Çift Terapisi eğitimlerini aldı. Bu süreçte Deniz Yıldızı merkezinde uzman klinik psikolog Birgül Emiroğlu hocamızın vermiş o ...

Etiketler
Çocuk psikolojisi
Aile Danışmanı Adalet Sevim
Aile Danışmanı Adalet Sevim
Kayseri - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube