Çocuk tedavisi sürecinde (infertilite tedavisi) stres neden önemlidir.

Çocuk tedavisi sürecinde (infertilite tedavisi) stres neden önemlidir.

Stres tüm branşlarda çeşitli hastalıkların seyrinde önemli bir faktör olmuştur. Çocuk tedavi sürecinde de (infertilite tedavisinde) stres üzerine yapılmış birçok bilimsel araştırmada stresin tedaviye negatif etkileri gösterilmiştir. Aralık 2016 tarihinde bir epidemiyoloji dergisinde yayınlanan bilimsel yazıda kadınların yumurtlama dönemlerinde artan stres ile gebe kalabilme oranlarının düştüğünü belirtmektedirler.

Bu nedenle, çocuk tedavisi altında olan çiftlerin stres ile mücadele etmek için egzersiz, yoga veya pilates gibi aktivitelere katılmasının stresi azaltabileceği yada stresle mücadelede psikolojik yardım almasının faydalı olabileceği belirtilmektedir. Bununla birlikte, stres artıran risk faktörlerinden sayılan sigara içme, alkol kullanımı ve aşırı kilo durumunun çocuk tedavisine başlamadan önce değerlendirilmesini belirtmektedirler. Ancak, birkez gebelik oluştuktan sonra ise değişen hormonal değerler ile stresin fizyolojik olarak bireyde oluşabileceğini ifade etmektedirler. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nezih Durmazlar

Op.Dr. Nezih DURMAZLAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (ingilizce) başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırm Hastanesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Ankara Çubuk Devlet Hastanesi'nde yaptıktan sonra yaklaşık 5 yıl özel hastanelerde görev yapmış olan Op.Dr. Nezih DURMAZLAR, özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Yurtiçi ve Yurtdışı çeşitli yayınları mevcut olup, ayrıca İngilizce (iyi), İspanyolca (orta) ve Rusça (Başlangıç) bilmektedir.

Op. Dr. Nezih Durmazlar
Op. Dr. Nezih Durmazlar
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube