Çocuğum tırnaklarını yiyor!

Çocuğum tırnaklarını yiyor!

Tırnak yeme davranışı anne babaları en çok tedirgin eden durumlardan biridir.Toplumda da kabul görmeyen bir davranıştır. Çocuğunuzu bu konuda yargılayıp eleştirmeden önce ilk adım onun neler yaşadığını anlayabilmenizdir. Günlük hayatındaki olumsuz bir olay,sıkıntı veya gerginliğin bir sonucu olabilir. Bir diğer neden de taklittir. Ailedeki veya yakın çevresindeki herhangi birinin tırnak yeme alışkanlığını taklit ediyor olabilir. Günlük olarak çocuğunuzla konuşmayı gün içinde neler yaptığını sormayı ve cevaplarını gerçekten dinlemeyi unutmayın. Sorunlarını birlikte çözüm bulun.Önerdiğiniz çözümün onun günlük hayatıyla uyumlu ve uygulanabilir olmasına özen gösterin.

Tırnak yeme davranışı nedeniyle asla cezalandırmayın.Tehdit etmeyin. Bu hareketinizin çocuğu daha çok strese sokacağını ve davranışını pekiştireceğini unutmayın.

Tırnak yediği zaman onun dikkatini dağıtacak aktiviteler yaratın.Hareket üzerine yoğunlaşmayın. Ona hareketiyle ilgili birşeyler söylemek istiyorsanız bunu başka bir zamanda yumuşakça incitici olmadan yapın. Ellerini meşgul edecek aktiviteler (resim yapma vb)tırnak yeme davranışından uzaklaştıracaktır. Kendi tırnak yeme alışkanlığınız varsa beraber bundan kurtulacağınızı söyleyerek onu da yüreklendirin.Tablolar yaparak başarılı geçen günleri işaretleyin.Bu alışkanlığı yok etmek için kullanacağınız acı ojelerin altta yatan sebebi ortadan kaldırmadan bir işe yaramayacağını unutmayın.Küçük çocuklarda parmak uçlarına renkli yara bantları takarak süreci neşelendirebilirsiniz.Çocuğunuzun bu kurtulma sürecini bir oyun gibi algılamasına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzla hergün göz göze bakışarak, gerçekten iletişim kurmak birçok sorunun çözümü olabilir!

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Armağan Oğuz

Uzm. Dr. Armağan OĞUZ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünü tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Armağan OĞUZ mesleki çalışmalarına Özel Acıbadem Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tırnak yemek
Uzm. Dr. Armağan Oğuz
Uzm. Dr. Armağan Oğuz
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube