Çocuğum öz güvenli mi?

Çocuğum öz güvenli mi?

ÇOCUKLAR DA ÖZGÜVEN

Bebekler ilk doğduklarında hem kendilerini hem de çevrelerini pekte farkında değildir. Aylar geçtikten sonra çevresi ve ailesi yardımıyla kendisini ve dünyayı anlamlandırmaya başlar. Anne çocuk arasındaki ilişki, çocuğun hem çevresini, hem kendi benliğini anlamasında ve değerlendirmesinde en önemli etkendir. Çocukların ihtiyaçlarının karşılanması, ihtiyaçları karşılanırken şefkat gösterilmesi, değer verilmesi sonucunda çocuklar kendilerini değerli biri olarak algılarlar. Kendini değerli olarak algılayan çocuklar bu değeri sunan ailesini ve çevresini de güvenilir olarak düşünebilir. Böylelikle güven duygusunun temeli atılmış olur. Hiçbir çocuk doğarken özgüvenli doğmamaktadır. Güven aile tarafından çocuğa aşılanır ve pekiştirilir.

Özgüveni eksik olan çocuklar bir görev ve sorumluluk alacaklarında daha geri planda durabilirler. Başarabileceklerine inanmadıkları için atılgan olamazlar. Özgüveni eksik olan çocuklar diğer yaşıtlarının, ailesinin veya kardeşlerinin etkisinde kalabilirler. Herhangi bir karar verecekleri zaman bile başkalarına danışman zorunda kalabilirler. Bir tartışma ortamında kendi fikirlerini savunamaz aynı zamanda başkalarının fikirlerine çok kolay empoze olabilir.

ÇOCUKLARINIZIN KENDİNE GÜVENMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN PÜF NOKTALAR

Bebeklikten itibaren çocuklarınızın başarılarını küçük veya büyük diye ayırt etmeden takdir edin.

Çocuklarınıza övgüde bulunmaktan çekinmeyin. Unutmayın çocukların aile içerisinde desteklenmesi özgüven için en önemli yapıtaşıdır.

Çocuklarınıza devamlı yapması gerekenleri söylemek yerine onların kendilerinin hatırlamasına yardımcı olmaya çalışın.

Çocuklarınızın yapmış olduğu hataları yargılamak yerine yapılan yanlışların sizde hissettirdiği duyguları ona anlatın.

Çocuğunuza verdiğiniz görevi tam anlamıyla yerine getirmese bile, onun başarmak için gösterdiği çabaya saygı duyun ve destekleyin.

Mükemmeliyetçi anne baba tutumu çocukları mutsuz edeceği kadar aynı zamanda çocukları kaygılandırırdı. Bu yüzden söz konusu çocuklar olunca anne babaların sabırlı olmalarında fayda vardır.

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa

Katıldığım Eğitim Programları Psikanaliz ve Pedagoji Seminerleri – ( İstanbul Psikanaliz Derneği, 2022 Ekim- Devam ediyor) Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi ( Psikolog Buse VARDARLI, 2022 Ağustos ) Psikanalize Giriş Konferansları Seminerleri – (İstanbul Psikanaliz Derneği, 2022 Şubat- 2022 Haziran ) Öz Şefkatli Farkındalık Temel Beceri Eğitimi ( Christpher GERMER ve Zeynep SELVİLİ, 28 Mart- 7 Nisan 2022)  Zıvanadan Çıkmış Bir Dünyada Huzur Bulmak (Prof. Dr. Mark Williams, 2021) Pozitif Disiplin Webinarı ( Pınar Mermer, 2021) Stres, Kaygı ve Öfkeyle Sağlıklı Baş Etme Webinarı ( Pınar Mermer, 2020) Sanat Psikoterapisiyle Tanışma Eğitimi ( 2 gün, 2018 Eylül, Sanat Psikoterapileri Deneği) Çocuk ve Ergenlerde Sanat Psikoterapisi Uygulama 2. Modül Eğitimi (4 gün, 2018 mart-nisan, Arkabahçe Eğitim ve Danışm ...

Etiketler
Çocuklarda güven
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube