Cinsel temasla bulaşan hastalıklarda satırbaşları

Cinsel temasla bulaşan hastalıklarda satırbaşları

-Tedavi siğili ya da uçuğu yokeder, ancak virusu yokedemez.

- Gizli enfeksiyon nedeniyle sık tekrarlama: Virus bağışıklık sistemi tarafından algılanamayacak kadar düşük düzeylerde antijen oluşturuyor ve yeterli reaksiyon oluşmuyor.Bu nedenle tedavi gören lezyonun etrafında virüsün DNA yapısı devamlılığını korur.Bu da bünye zayıfladığında tekrarlayan enfeksiyon ile kendini gösterir.

- Tekrarlama oranını arttıran faktörler :Cinsel partner sayısının fazla olması, doğum kontrol hapı kullanımı,gebelik

-Tedavi seçimi: Hasta tercihi, tedavi maliyeti, lezyon yapısı ve sayısı dikkate alınmalı

-Tedavi yönteminin değiştirilmesi: Tüm tedavi yöntemlerinde tekrarlama riski var.Bu nedenle tekrarlamayı tedavi başarısızlığı olarak değerlendirmemek ve tedavi yöntemini öngörülen toplam tedavi seansı sayısını tamamlamadan değiştirmemek gerekiyor.

-Seksüel partner muayenesi ve tedavisi: infeksiyon tekrarının önlenmesi açısından partner muayenesi ve tedavisi önemli

-Kondom kullanımının önemi :Bulaşmanın önlenmesinde çok önemli,ancak %100 koruyucu değil

-Kadınlarda yıllık smear kontrolü: Kanserleşmenin saptanması nedeniyle önemli

-HPV aşısının önemi: Korunma açısından enfeksiyon gelişmeden uygula

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Can Ceylan

1966 Doğumluyum.  İlk ve orta öğrenimimi sırasıyla Erzincan, Kayseri ve Zonguldak illerinde tamamladım. 1983 yılında Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi’nden  mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘ne girdim. 1989-1990 yılları arasında Erzurum Narman Şekerli Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekim olarak zorunlu hizmetimi  yaptım. 1990 yılında tıpta uzmanlık sınavıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji bölümüne  girdim. “Bacak ülserasyonlarında Helium-Neon lazer tedavisinin etkinliği” konulu tezimle 1995 yılında dermatoloji uzmanı oldum. Uzmanlık dönemim boyunca, deri kanserlerinde yüzeyel radyoterapi uygulaması, “Fototerapi” biriminin kurulması, Türkiye’de ilk kez  “Fotodinamik tedavi” yöntemininin deri hastalıklarında kullanılması gibi konularda çalışmalarım oldu. 2004 yılında doçent, 2011 yılında profesör ünvanı aldım. Me ...

Etiketler
Cinsel hastalık
Prof. Dr. Can Ceylan
Prof. Dr. Can Ceylan
İzmir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube