Cinsel performans

Cinsel performans

OLMADI ÇAY DEMLERİZ…

70'inde amca. Kahvede otururken karısı düşmüş aklına ve telefon etmiş eve.
- Hanım ısıt suyu hemen geliyorum! 
Hanım teyze inanamamış duyduklarına…
- “Bey ciddi misin?” diye sormuş şüphe içinde.
Cevap vermiş bizimki.
Yahu ne var bunda, sen suyu ısıt, oldu oldu, olmadı çay demleriz.

Yaşamdan vazgeçmemek, çıkabilecek problemlere de bu kadar rahatlıkla bakabilmek, sağlıklı bir cinsel yaşam için mutlaka gerekli. Cinsel yaşama performans gösterisi olarak bakmak, bir ereksiyon kaybında ya da orgazm sorununda dünyanın sonuymuş gibi tepki vermek, o sorunun artarak tekrar etmesine neden olabilir. Böyle durumlarda eşler genellikle sorumluluk sanki ateşten topmuş gibi almak istemezler ve birbirlerine atarlar. Oysa performans kaygısını bir kenara bırakarak sadece hazza odaklanmak, kendi bedeninle barışık olmak, suçlamak yerine sorumluluğu üstlenmek ve birlikte çözüm üretmek birçok sorunun üstesinden gelebilir.

Cinsellik çoğu toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da bir tabudur. Eşler birbirleriyle ve çocuklarıyla bu konuları konuşamıyorlar. Bu durum; insanların pek çok yanlış ve/veya eksik bilgiyle donanmasına neden oluyor. Bireyler daha kendi bedenlerini tanımazken eşlerinin bedenlerini her noktasına kadar tanıdıklarını göstermeye çalışıyorlar ve cinsel konular konuşulmamaya, konuşulmadıkça da sorunlar çıkmaya devam ediyor. Ayıplar, günahlar kuşatıyor zihinlerimizi.

Cinsel isteksizlik erkekte dünyanın sonuyken, kadında övünülecek bir durum olup çıkıyor. İstanbul gibi fethedilmesi zor kadınlar olmak adına vajinusmus (kadının istem dışı kasılması sonucu cinsel ilişkiye girememesi) gelişebiliyor. Kadın cinsel organı o kadar kutsallaştırılıyor ki dokunulması dahi yasak bir bölge olarak bireyin zihninde yer ediyor. Evleninceye kadar yasaklanmış ve kutsanmış bu organ, nikahla birlikte serbest oluyor. Ancak zihne yerleşmiş tabular ve davranış kalıpları o kadar kolay değişmediği için çoğunlukla sorun yaşanıyor. Hal böyle olunca çocukluktan itibaren zihinlere işlenen bu düşünceler kalıplaşıyor. Eşiyle, çocuğuyla, anne babasıyla ve hatta doktoruyla konuşamadığı cinsellik bir tabu olarak kalmaya devam ediyor.

Bu sorunların çözümünde atılacak en büyük adım problemin varlığını ve çözülebilir olduğunu kabul etmektir. Sonrasında nedenler üzerinde çalışmak gerekir. Cinsel alanda yaşanılan sorunlar aslında sonuçtur. Sadece sonuca odaklanmak, sorunu kısa vadede belki çözebilir, ancak tam anlamıyla bir iyileşmenin sağlanması için neden üzerinde durulmalı, bu nedenler ya ortadan kaldırılmalı ya da bireyin bunları yorumlayışı değiştirilmelidir. Bireyler yaşadıkları olayları değiştiremezler ama olayı yorumlayış biçimini değiştirdiklerinde yaşadıkları sorunlar çözülebilir. Günümüzde cinsel terapistlerin uyguladığı, zihinsel ve davranışçı psikoterapi yöntemleriyle bu sorunlar kolaylıkla çözülebilmektedir.

Hoş ve sevgi dolu günler dilerim.

Serap BOZKAYA

Aile Danışmanı & Cinsel Terapist

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Serap Bozkaya

Uzm. Kl. Psk. Serap BOZKAYA, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1987 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü'nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından bir süre Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir sağlık meslek lisesinde görev yaptıktan sonra 17 Ağustos 1999 depremi sonrası kurulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin kurulması için çeşitli illerdeki çalışmalara, alanıyla alakalı eğitimler vermek üzere eğitimci olarak katılmıştır. Okulda çalıştığı süre boyunca ergenlerle çalışma fırsatı bulmuş olan Uzm. Psk.Serap BOZKAYA, 24 yıl devlet bünyesinde görev yaptıktan sonra 2013 yılında emekli olarak eğitim ve psikoterapi çalışmalarına devam etmiştir. Mesleki çalışmalarına şu anda Deren Aile Danışmanlığı ve Bireysel Psikoterapi Merkezi'nde devam eden Psk. Dan. Serap BOZKAYA, ...

Etiketler
Cinsellik
Psk. Dan. Serap Bozkaya
Psk. Dan. Serap Bozkaya
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube