Cinsel işlev bozuklukları; cinsel terapi nedir?

Cinsel işlev bozuklukları; cinsel terapi nedir?

Cinsel terapi nedir? Aslında pek çok kişinin yaşadığı, yaygın ancak söylenmesi zor sorunların başında cinsel işlev bozuklukları gelmektedir.

Cinsel işlev bozukluklarına çoğunlukla bayanlarda cinsel soğukluk ve vajinismus, erkeklerde ise erken boşalma ve sertleşme bozuklukları olarak sık rastlanmaktadır. Cinsel terapi nedir, hangi durumlarda uygulanır, her cinsel şikayet psikolojik midir? vb sorular daha uzatılabilir. Cinsel işlev bozukluklarında öncelikle üroloji doktorunun tıbbi değerlendirmesi istenmekte, sonrasında şikayeti doğrulayan pozitif bir bulgu tespit edilemezse hastalar terapiye yönlendirilmektedir. Cinsel terapi nedir sorusuna çoğunlukla davranışçı bilişsel terapi yaklaşımlarıyla oldukça başarı ve yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir diye rahatlıkla cevap verilebilir.  Belki ne dikkat edilecek konu işin ehlini bulmaktır. İyi ve deneyimli bir cinsel terapist bulduktan sonra çekinmeden gidilip sorundan kısa zamanda kurtulmak mümkün. Eskiden insanların daha sıkılarak dile gerdikleri sorunlardan sayılmasına rağmen günümüzde gençlerin bunu çekinmeden dile getirmeleri sevindiricidir.

Cinsel Terapist

Cinsel terapist olarak çalışanların meslekleri, doktor, psikolog, psikolojik danışman, aile danışmanı, sosyal hizmet uzmanı gibi sağlık profesyonelleridir.

Cinsel terapi eğitimi alan uzmanlar cinsel terapist olarak, kendilerine müraacat eden kişilerin sorunlarının çözümler üretmektedirler. İnsanların dile getirmeye çekindikleri hatta utandıkları sağlık sorunlarından biri, belki en önemlisi cinsel işlev bozukluklarıdır. Cinsel konularda başarısızlık yaşanması kişiler kendilerini yetersiz, herkesin başardığı kadınlık ve erkeklik görevlerini yerine getiremiyor gibi hissetmektedirler. Bu durumdan incinmekte kendilerini kadın veya erkek gibi hissetmelerini zorlaştırmaktadır. Sanıldığının aksine cinsel işlev bozukluğu yaygın bir sorundur. Cinsel terapist yardımı isteyen kişiler de bu utanç duygusu sebebiyle çoğunlukla farklı şikayetle başvurmakta, terapi seansları sırasında konu cinsel işlev bozukluğuna gelmektedir. Böyle olmasına rağmen yine de durumuna çözüm arayanların sayısında artışlar sevindiricidir. İleriki zamanlarda insanların daha rahat ve doğrudan cinsel işlev bozukluğu şikayetiyle başvuruları artacaktır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mürşit Atlıakın

Psk. Mürşit ATLIAKIN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara üniversitesi Psikolojik Hizmetler Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1983 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 1984 yılında Samsun Ruh Sağlığı Hastanesi'nde psikolog olarak mesleki hayatına başlamış olan Psk. Mürşit ATLIAKIN, 1990 yılında Bursa Devlet Hastanesi'ne tayin olmuştur. Aynı zamanda buradaki görevini sürdürürken Spastik Çocuklar Hastanesi'nde 2 yıl, Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi'nde 6 yıl, Adölesen (ergen) Sağlığı Merkezi'nde ve İletişim Merkezi'nde 1'er yıl süre ile çalışmalar yapmıştır. 2003-2012 yılları arasında Bursa Devlet Hastanesi'nin Kalite Yönetim Sistemini kurarak, yürütmesini ve kalite direktörlüğünü yapmış olan Psk. Mürşit ATLIAKIN, 2012 yılında emekli olmuştur. Kendisi halen Bursa Engelliler Federasyonu Başkanlığı, Bursa Böbr ...

Etiketler
Cinsel soğukluk
Psk. Mürşit Atlıakın
Psk. Mürşit Atlıakın
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube