Cilt yenilenmesi

Cilt yenilenmesi

Dermabrazyon, derinin yüzeyel tabakasının mekanik yolla kontrollü olarak aşındırılması işlemidir. Sıklıkla, iyileşen sivilcelerin bıraktığı izler ve deri yüzeyinden kabarık yara izlerinin azaltılması için kullanılırlar. Diğer uygulama alanları ise dövmelerin(tato) çıkartılması, ağız çevresi ve yüzde ince kırışıklıkların giderilmesi olarak sayılabilir. Dermabrazyon ile cilt yüzeyinde bulunan girinti ve çıkıntılar yani yüzey düzensizlikleri azaltılarak cilt daha pürüzsüz hale getirilir. İşlem kısaca derinin yüzeyel tabakasının soyulması olarak da tarif edilebilir. Derinin yüzeyel tabakası soyulduğunda, stimüle olan derindeki hücreler daha pürüzsüz, gergin ve taze bir deri dokusu oluştururlar. Sivilce veya yara izleri çok derin ise, yara iyileşmesi keloid ya da hipertrofik skar olarak iyileşme eğiliminde ise, aktif akne-sivilce lezyonları varlığında ve deri enfeksiyonu varsa dermabrazyon yapmak uygun değildir.İşlem, müdahale edilecek alanın büyüklüğüne göre lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Hasta aynı gün taburcu edilebilir.  
 
Ameliyat sonrasında ağrıdan ziyade rahatsızlık hissi vermeyecek ölçüde yanma hissi olabilir. Ameliyat bölgesi yüzde ise bandaj uygulanmaz, sadece uygun pomadlar sürülerek açık bırakılır. Giysilerin temas edeceği bölgelerde 2-3 gün boyunca bandaj uygulaması yapılır. Ameliyatı takiben birkaç gün içinde banyo yapılabilir. Yaraların iyileşip kapanması 7-10 gün içerisinde tamamlanır. Bu aşamadan sonra kişi rutin iş yaşantısına dönebilir. Dermabrazyon sonrasında iyileşen doku pembemsi bir renkte olur. Pembemsi renk zaman içinde soluklaşır ve normal ten rengini alır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İbrahim Oskui

Op. Dr. İbrahim OSKUİ, lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine aynı fakülteden  1985 yılında Genel Cerrahi uzmanlığını, 1993 yılında ise Plastik Cerrahi uzmanlığını almıştır. Mesleki hayatı boyunca Genel Cerrahi ve Plastik Cerrahi alanında sayısız başarılı operasyona imza atmış olan Op. Dr. İbrahim OSKUİ, mesleki çalışmalarına 1993 yılından beri Beyoğlu'nda bulunan özel kliniğinde devam etmektedir. Yüz - karın germe, meme ameliyatları, burun ve kulak ameliyatları, göz etrafı kırışıklıkları ve torbaları, çene ve elmacık kemikleri büyütülmesi, erken ve geç yanık tedavisi, deri ve yumuşak doku kanserleri, diyabetik yaralar, normal doğum sırasında oluşan vajinal yırtık ve deformasyonların düzeltilmesi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Dermabrazyon
Op. Dr. İbrahim Oskui
Op. Dr. İbrahim Oskui
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube