Cilt sağlığınız ve güzelliğiniz için en güvenli lazer uygulamaları

Cilt sağlığınız ve güzelliğiniz için en güvenli lazer uygulamaları

Günümüzde güzellik ve estetik kaygısı kadınlarda olduğu kadar erkekler için de ön plandadır. Sivilce izleri, damarsal hastalıklar, lekeler, yaşlanmanın etkileri, istenmeyen dövmeler, yara izleri, tüylenme ve deri kanserleri lazerle güvenli bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ancak lazer uygulamalarında, en iyi sonucu elde etmek için bu konuda tecrübeli bir dermatoloji uzmanından yardım alınması çok önemlidir. 

Tedaviden sonra en az 15 gün güneşten kaçınılmalı

Melazma adı verilen gebelik maskesi, çiller, güneş lekeleri, doğumsal ya da sonradan ortaya çıkan benler, dövmeler gibi pigmente deri rahatsızlıklarının tedavisinde lazer tedavileri başarı ile kullanılmaktadır. Leke tedavisinde doğru hasta seçimi de çok önemlidir. Esmer tenli kişilerde işlem sonrası leke kalma ihtimali yüksek olabileceği için genellikle açık tenli hastalar tercih edilmektedir. Tedavilerin sonrasında hasta 15 gün güneşten korunmaz ise leke tekrarlayabilmektedir.

4-8 hafta aralıklarla uygulanan tedavi başarılı sonuç veriyor

Benlerde öncelikli tedavi seçeneği cerrahi müdahale olsa da çok sayıda ve küçük beni olan kişilerde lazer tedavisi uygulanabilmektedir. Dövmelerde ise en başarılı sonuçlar siyah ve mavi renkli olanlarda alınmaktadır. Diğer renklerdeki dövmelerde tam anlamıyla silinme olamayabilir. Şarap lekesi olguları, hemanjiyomlar, yüzdeki damar genişlemeleri (rozase ya da gül hastalığı gibi), çilek anjiyom, venöz göllenmeler ve örümcek venler gibi hastalıklarda lazer tedavisi uygulanabilmektedir. Bu hastalıklarda Nd: YAG, argon ya da PDL lazerler tercih edilmektedir. 4-8 hafta aralıklarla tekrarlayan seanslar uygulandığında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Doğumsal damarsal benlerde fonksiyonel bir problem yoksa kendiliğinden gerileme ihtimalinden dolayı en azından 5 yaşına kadar beklenmesi önerilmektedir.

İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en etkili yolu lazer epilasyon

Vücuttan istenmeyen tüylerin uzaklaştırılmasında kullanılan lazer tedavisi, ağrılı, uzun ve iz oluşturma riski olan iğneli epilasyon ve diğer tedavilere alternatif bir seçenektir. Bu amaçla Alexandrite, diod ve Nd: YAG lazerler kullanılmaktadır. Lazerle elde edilen sonuç kalıcı tüy azalmasıdır. İşlem sonrası %5-10 oranında incelen tüyler kalabilmektedir. Yüz bölgesinde ve incelen tüylerde Nd:YAG lazer tercih edilmektedir.

Lazer epilasyon mutlaka bir dermatolog eşliğinde yapılmalı

İşlemin dermatolog gözetiminde, güvenilir cihazlarla ve uygun dozlarda uygulanması çok önemlidir. Uygun olmayan doz kullanımlarında yanıklar ve lekeler oluşabilmektedir. İşlem kış aylarında yapılmalıdır. Deride bronzluk varsa işleme başlamadan önce bronzluğun açılması beklenmelidir. İşlem 4-8 hafta aralıklarla kontrol uygulamaları ile beraber 10-12 seans sürmektedir. Güneş ışınlarına bağlı yaşlanma ile oluşan kırışıklıklar ve akne izlerinin tedavisinde lazer yıllardır kullanılmaktadır. Bu amaçla CO2,Er:YAG ve Nd:YAG lazer kullanılmaktadır. Oluşturulan yüksek ısı ile kollajen liflerde artış meydana gelmektedir. Siğiller, yara izleri, sedef hastalığı, vitiligo (ala hastalığı), tırnak mantarında da kullanılmaktadır.

Detaylı bilgi için www.handeulusal.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hande Ulusal

Uzm. Dr. Hande ULUSAL, 21 Kasım 1981 tarihinde Edirne’de doğmuştur. 1999 yılında Edirne Anadolu Öğretmen lisesinden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak 2005 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. 2010 yılında ise Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlamış ve Dermatoloji Uzmanı olmuştur.   Mezuniyetinin ardından, 2008 yılında Dermoskopi, Kozmetoloji, Light Age Epicare Alexandrite Lazer eğitimlerini, 2011 yılında Pediatrik Dermatocerrahi, 2012 yılında ise Botulinum toksin ve dolgu maddeleri eğitimlerini tamamlayarak sertifika sahibi olmuştur.  2008 - 2009 yılları arası 1 yıl süreyle Esteworld Estetik ve Güzellik Merkezi'nde, 2010 - 2012 yılları arasında Kars Devlet Hastanesi'nde (mecburi hizmet), 2012-2015 yılları arası İstanbul Özel Memorial H ...

Uzm. Dr. Hande Ulusal
Uzm. Dr. Hande Ulusal
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube