Çil nedir, neden meydana gelir ?

Çil nedir, neden meydana gelir ?

Çil;  efelid  olarak da bilinen genellikle açık ten ve renkli göze sahip beyaz populasyonda görülen, koyu ve açık kahve renkli 1-3 mm çaplı cilt lekeleridirler.

ÇİL NEDEN MEYDANA GELİR?

Çiller genellikle genetik olarak yatkın bireylerde çocukluk çağında  ortaya çıkar. Yaşla beraber solma eğilimine girerler. Daha çok yazın kontrolsuz güneşlenmeler çillerin tekrar nüks etmesine neden olur.

ÇİLLER NEDEN ÖNEMLİDİR

Açık ten rengi, kızıl saç ve çiller melanoma denilen deri kanserleri için risk faktörleridirler. Bu hastaların yakından takibi  önem arz eder.

ÇİLLER NE ZAMAN TEDAVİ EDİLMELİDİRLER?

Çiller tek başına , görüntü(estetik) rahatsızlığı dışında bir rahatsızlık ve hastalık nedeni değildirler.Hastamız çillerin görünümünden rahatsız olduğunda tedavisiyle ilgili  doğru kararın verlmesi için dermatoloğuyla görüşmesi en doğrusudur.

ÇİLLERİN HANGİ YÖNTEMLERLE TEDAVİ EDİLİYOR

En etkili yöntemden başlayacak olursak;

– Q switched lazerle tedavi( en başarılı tedavi)

– Kimyasal  peeling

– Kriyoterapi

– Yerel soyucu kremler

– Renk açıcı kremler

ÇİL TEDAVİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çil tedavisi de bir çeşit leke tedavisi olduğu için tüm leke tedavilerinde olduğu  gibi burada da hastalarımızın işlem sonrası günde 3 kez  güneş korumalarını sürmeleri  çok önemlidir.  Doktorun önerdiği leke açıcı kremleri varsa onuda mtlaka kullanmalıdırlar.

Kontrolsüz ışık hasarlarından(güneş, bilgisayar,çep telefonu vb cihaz) korunmalıdırlar. Tedaviler sonrası kurallara uyulduğu sürece genellikle çil hastalarımızı tekrar ziyaret etmez,

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ

Uzm. Dr. Filiz ALTIOĞLU ÇIĞ, 1972 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2004 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Dermatoloji uzmanı olmuştur. 2004 - 2006 Yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Burse Gemlik Devlet Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Edirne Özel Ekol Hastanes'inde, 2009 - 2012 yılları arasında İstanbul Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde, 2012 - 2014 yılları arasında Esteworld Bahçelievler kliniği'nde Estetik Uygulamalar üzerine çalışmış ve 2014 - 2015 yılları arasında M- Onep Nişantaşı kliniği'nde, görevine devam etmiştir. Uzm. Dr. Filiz ALTIOĞLU ÇIĞ, mesleki çalışmaların ...

Etiketler
Çil
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube