Çikolata kisti ameliyatı

Çikolata kisti ameliyatı


Çikolata kisti ne demektir?

Endometriozis odaklarından gelişen kistin adıdır.İçindeki sıvı muhtevası koyu kahverenği,çikolata renginde olduğu için bu kiste çikolata kisti denmektedir.

           
   Kiste çikolata rengini veren nedir?

Kistin duvarları rahim iç zarı tabakası elamanlarını içerdiği için buradada adet kanamaları olur.Kanayan yerde kan içindeki eritrosit denilen kırmızı kan hücreleri parçalanırken hemosiderin denilen renk maddesi(pigment)ortaya çıkar.Bu pigmentlerin rengi koyu kahverengi görünümün ortaya çıkmasını sağlar.

Endometrioma kisti yerleşimi en sık nerde olur?

Endometriozis hastalığı en sık yumurtalıkları tutar.Her ay bu odaklarda adet döneminde kanama olur.Bu kanamalar nedeniyle zamanla kistik yapılar gelişebilir.

Çikolata kisti görünümü nasıldır?

Çikolata kisti değişik boyutlarda olabilir.Her iki yumurtalıkta olabilir.Bir yumurtalıkta birden fazla olabilir.Kist etraf yapılarla yapışık olabilir.Kistin kapsül denilen bir zar,duvar  yapısı vardır.Kistin etrafında endometriozis odakları genelikle bulunur.

Endometrioma ne gibi komplikasyonlara yol açabilir?

-Kistin perfore(yırtılması)olması ile akut batın tablosu olabilir.
-Kist over rezervini azaltabilir.
-Kistten kötü huylu tümör gelişebilir.(adenokarsinom)Bu çok nadirdir.
-Kist etraf dokularla yapışıklık yapabilir.
-Kist biyolojik olarak aktif olduğunda sürekli adet döneminde ağrı yapabilir.


Çikolata kisti belirtileri

-Kısırlık
-İlişkide ağrı
-Adet sancısı
-Adet düzensizlikleri

Çikolata kistinin tanısı

-Ultrason
-MR
-Tomografi
-Doppler ultrason
Çikolata kisti(endometrioma) ca 125 düzeyi

Ca125 epitel hücrelerinden salınan bir moleküldür.Endometriomadaki hücrelerdede salgılanır.Miktarı kistin boyutu,kistin sayısı,kistin aktifliği,kist ile beraber başka endometriozis oadakları bulunup bulunmaması,karın iç duvarının tutulup tutulması,adet siklusunda ölçülüp ölçülmediği gibi faktörlerden etkilenir.Genelikle endometriomalarda orta düzeyde yükselir.Kistin ameliyatla çıkarılmasından sonra tekrar oluşup oluşmadığının takibinde kullanılabilir.

Çikolata kistinin kesin tanısı nasıl konulur?

Çikolata kistinin kesin tanısı kistin histopatolojik incelenmesi ile konulur.

Çikolata kistinin kesin tedavisi nedir?

Çikolata kistinin kesin tedavisi ameliyatla kistin çıkarılmasıdır.

çikolata kisti ameliyatı

çikolata kistinin ameliyatı iki şekilde yapılır.
  -Laparaskopi
  -Açık ameliyat

Çikolata kistinin tekrarlar mı ?


Çikolata kistleri biyolojik olarak aktif endometriozis odaklarından geliştikleri için bu odaklar yumurtalıklarda olduğu sürece buralardan kistler üretilebilir.Kist ameliyatla alındığı zaman kistin eski yerinde veya başka bir komşu yerde eğer diğer yumurtalıkta endometriozis odağı mevcuttsa oradan kist ortaya çıkabilir.Bu nedenle kistin tekrarlama olasılığı vardır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erkan Coşkun

Jinekolog Operatör Doktor ERKAN COŞKUN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yüksek öğrenim:İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa tıp fakültesi(1990-1996) Uzmanlık eğitimi-İstanbul Göztepe eğitim ve araştırma hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniği(1996-2000) İVF(tüp bebek) sertifikasyonu-Memorial hastanesi tüp bebek merkezi. İTEM(ileri teknoloji eğitimi merkezi):Laparaskopi eğitimi Katıldığı diğer kurslar; -Histereskopi kursu -Amniosentez kursu -Kolposkopi kursu -Ürojinekoloji kursu -Obsetrik doppler kursu -Fetal ekokardiografi kursu Üye olduğu dernekler: -Tabib odası -Türk Jinekoloji Derneği -TAV -TEMA -ASRM -ESRM -Perineonatology society -Ürojinekoloji derneği Yabancı dil: -İngilizce Özel ilgi alanları: -İnfertilite -Perineonatoloji(riskli gebelik) -Ayrıntıl ...

Etiketler
Çikolata kisti
Op. Dr. Erkan Coşkun
Op. Dr. Erkan Coşkun
Balıkesir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube