Çene eklem rahatsızlıkları

Çene eklem rahatsızlıkları

Çene eklemi hastalıkları bu güne kadar yeteri kadar önemsenmemiş, hem hastalar hem de hekimler tarafından yeterince ilgi gösterilmemiştir. Hâlbuki toplumun %10-15’i çene eklemi ile ilgili rahatsızlıklar geçirmektedir. Başlangıç evrelerinde tedaviler eklemi koruyucu yönde planlanırken ileri evre çene eklemi rahatsızlıklarında ameliyat kaçınılmaz olabiliyor. Temporomandibular eklem disfonksiyonu dediğimiz bu rahatsızlıklar özellikle bayanlarda ve genç yaşlarda görülmekle birlikte her iki cins ve yaşta da karşımıza çıkabilir. Erken evrelerinde istirahat, ilaçla tedavi, gece splinti ile biraz daha ileri vakalarda eklem içinin yıkanması ve hyalüronik asit enjeksiyonları son evrede ise ameliyat ile tedavi etmek mümkündür.

Çene Ankilozu

Çene Ankilozu ise bir diğer çok önemli çene eklemi rahatsızlığıdır. Genellikle çene eklemini içeren kırıklar sonrasında eklemin kemikleşmesi ve çenenin açılamaması durumudur. Türkiye’de çene eklemi ankilozunda çene protezlerinin kullanımı ilk defa benim tarafımdan yapılmış olup sonrasında ileri düzey hastalıklarda ve uygun hastalarda birçok uygulamam olmuştur. Ne yazık ki bir noktadan sonra çene eklemine yönelik protez kullanmaktan başka çare kalmamaktadır. Onun için dönüşümü olmayan bu durumlarda uygun hasta seçmek çok önemlidir. 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mithat Akan

Prof.Dr. Mithat AKAN, 1970 yılında Çankırı’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı olmuştur. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Kliniği'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Doçent ünvanı, 2013 yılında ise Profesör ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2010 yılına kadar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 2010-2013 yılları arası Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2013 yılında Medipol Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof.Dr. Mithat AKAN,mesleki çalışmalarına 2016 yılından itibaren özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Prof.Dr. Mithat AKAN, 2004 yılında Türk Plastik, Rekonstr ...

Etiketler
Çene eklemi hastalıkları
Prof. Dr. Mithat Akan
Prof. Dr. Mithat Akan
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube