Çene eklem hastalıkları tedavisi

Çene eklem hastalıkları tedavisi

Çene Eklemi Hastalıkları

Alt çenenin kafa ile oluşturduğu eklemi etkileyen hastalıklara genel bir ad olarak çene eklemi hastalığı denir. Eklemlere aşırı yük binmesi, tek taraflı çiğneme alışkanlığı, diş sıkma (bruksizm) gibi sebepleri olabilir. Eklemler bölgesinde ağrı, kulakta ağrı, eklemden kıtırtı veya klik sesi gelmesi, ağız açmada güçlük, bu hastalığın belirtisi olabilir. Çene eklemi hastalıklarında en sık karşılaşılan durum, eklem yüzeylerine aşırı yük binmesi ve eklem sıvısı azalması veya adezyonlar (doku yapışıklıkları) bulunması sonucu eklemin yapması gereken kayma hareketini yapmasına engel olan sürtünme artışıdır. Dişlerin arasına yerleştirilen splintlerle dişlere gelen yük dağılımının düzenlenmesi ve eklemin kayma hareketinin normal şekilde sağlanması amaçlanır.

Çene Kisti Nedir

Çene kemikleri içinde bulunan, epitel adlı ince bir zarla çevrili ve içi sıvı dolu patolojik yapılara çene kisti denir. Ağrı ve şişlik oluşturabildikleri gibi bazen de hastada hiçbir şikayet oluşturmaksızın büyük boyutlara erişebilirler. Böyle durumlarda rutin kontrollerde röntgen üzerinde tesadüfen tespit edilirler.

Çene Kisti Tedavi Yöntemleri

Çene kistleri genellikle dişlerden kaynaklanır ve diş kökü çevresinde bulunur. Tedavi edilmezse büyük boyutlara ulaşabilir. Bu kistler, enükleasyon denen cerrahi bir işlemle çıkartılmalıdır. Kök ucunda kist olan bir dişi çekmek,tek başına yeterli olmaz. Diş çekiminin ardından kist kemik içinde bırakılırsa büyüyerek kemik dokuda ve komşu dişlerde hasar oluşturmaya devam eder. Kistle ilişkili dişler çekilmeyecekse bu dişlere kanal tedavisi uygulanmış olarak kist ameliyatı yapılır. Ayrıca ilgili dişlerin köklerinin kistle ilişkili kısımları apikal rezeksiyon adı verilen bir operasyonla çıkartılır. Kist boyutunun büyük olduğu ve çıkartılması halinde çenede büyük bir boşluk veya komşu anatomik yapılarda (sinir, maksiller sinüs gibi) hasar oluşturma ihtimali olduğunda marsüpyalizasyon (kist küçültme) yöntemi uygulanır.Cerrahi olarak ulaşılan kist epiteli ağız ortamıyla birleştirilerek kistin küçülmesi beklenir.En son küçülen kist ikinci bir operasyon ile çıkartılır.

Çene Eklemi Hastalıklarının Tedavisi

Çene eklemi hastalıklarının tedavisinde öncelikli tedavi yaklaşımı, cerrahi olmayan (konservatif) tedavidir. Bu tedavi yaklaşımında, Kas gevşetici ve antienflamatuar ilaçlar Splint uygulaması Artrosentez Eklem içi ilaç enjeksiyonları Hareket kısıtlayıcı koruyucu uygulamalar yapılabilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy

Dr. Dt. Kerem Turgut ATASOY, 1984 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2002 yılında Malatya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2008 yılında tamamlayarak "Diş Hekimi" ünvanı almıştır. Ardından 2009-2015 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda eğitim görerek "Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Uzmanı" olmuştur.

İmplant Uygulamaları, Çene Eklemi Tedavileri, Artrosentez,Gömülü Diş Çekimleri, Çene Kist ve Tümörleri, Apikal Rezeksiyon gibi alanlarda başarılı tedaviler uygulayan Dr. Dt. Kerem Turgut ATASOY,  kurucu ortağı olduğu Özel Klinik Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde hastalarına hizmet vermektedir. 

Etiketler
Çene eklemi hastalıkları
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube