Çağımızın düşmanı: obezite

Çağımızın düşmanı: obezite

Obezite özellikle batı toplumlarında olmak üzere  dünya  genelinde görülen   en büyük sağlık problemlerinden biridir. Bir çok bilimsel çalışmada mortalite ve morbitideyi arttıran bir çok hastalığın en önemli sebebi olarak obezite gösterilmiştir. Obezite için en yaygın olarak  kullanılan ölçüm yöntemi VKİ(vücut kitle indeksidir). Kilonun boyun karesine bölünmesi ile elde edilen değer dir.

18.5-24.9 kg/m2   Normal bireyler

25-29.9 kg/m2          Fazla kilolu

30-40 kg/m2<             Obez

40 kg/m2<             Morbid obez

Ancak BMI nin artması her zaman obezite anlamına gelmeyebilir.  Kas dokusu fazla olan bir kişilerde vücut kitle  indeksi yüksek çıkabilir. Vücut ağırlığındaki artışların kaynağını anlamak için uzman  değerlendirmesi önemlidir . Bel çevresi erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm ve daha fazla ise obezite  düşünülmelidir.

Obezite cerrahisinin yapılmasındaki esas amaç kilo vermenin yanısıra obezitenin neden olduğu  hastalıkların (DM, Kalp damar hastalıkları, Uyku apne sendromu vb…) gelişmesine engel olmaktır. Hastalıklar eğer  ortaya çıkmışsa tedavi etmektir.

Tek başına veya birçok faktör  bir arada obeziteye sebep olabilmektedir. Bunlar   genetik yatkıntlık, endokrin ve metabolik hastalıklar,  sosyal ve kültürel farklılıklardır. Temel olarak vücuda giren enerji miktarının yakılan miktardan fazla olması obeziteye sebep olmaktadır.

Dünya genelinde yaklaşık 1,7  milyar kişi fazla kilolu birey olduğu tahmin edilmektedir. USA da durum daha ciddi boyutlardadır. Nüfusun yaklaşık 2/3 fazla kilolu bunların da yaklaşık yarısı kadarı obez olarak sınıflandırılmaktadır.

Obezite cerrahisi son yıllarda dünyada yaygın olarak yapılmaktadır. İlk etkin obezite ameliyatı  Amerika Birleşik Devletlerinde 1954 yılında  Kremen ve Linner  tarafından (jejunaileal baypass) yapılmıştır.

Ameliyatlar etki mekanizmasına göre   3’ e ayrılır.

Kısıtlayıcı ameliyat(ayarlanabilir gastric banding, sleeve gastrektomi)

Emilimi bozan ameliyatlar(Roux-en-Y gastrik bypass,mini gastrik bypass)

Kısıtlayıcı ve emilimi bozan kombine ameliyatlar (duodenal switch,SADI-S)

CERRAHİ TEDAVİ KİMLERE YAPILMALIDIR?

Ameliyata uygun hastaları seçerken aşağıdaki kriterlere göre karar vermekteyiz.

Vücut kitle indeksinin 40’ın üzerinde olması  veya 35-40  arasında olup eşlik eden hastalığın olması (hipertansiyon, diabetes mellitus, uyku apnesi, artrit).

Obezitenin en az 3 yıldır var olması

Hormonal hastalıkların bulunmaması ( Hipotiroidi, böbrek üstü bezi hastalıkları)

İlaç ve diyet tedavisine rağmen, en az 1 yıldır kilo verilememesi

Alkol veya ilaç bağımlısı olmamak

Hastanın uygulanacak yöntemi anlaması ve ameliyattan sonra uyum sağlayabilecek durumda olması

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mahmut Doğan

Op. Dr. Mahmut DOĞAN, 1983 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

2013 - 2015 Yılları arasında Ağrı Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmetini yerine getiren Op. Dr. Mahmut DOĞAN, bilimsel dergilerde yayınlanmış bir çok yayını bulunmakta 2015 - 2017 yılları arasında Özel Büyükçekmece Kolan Hastanesi'nde görev almıştır.

İyi derecede ingilizce ve almanca bilmekte olan Op. Dr. Mahmut DOĞAN, mesleki çalışmalarına İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Mahmut Doğan
Op. Dr. Mahmut Doğan
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube