Bütünsel sağlık farkındalığı...

Bütünsel sağlık farkındalığı...

Sağlık denildiğinde akla ilk fiziksel iyi olma hali geliyor olsa bile, bu konuda insanın bir bütün olarak algılanması gerekmektedir. Yani sadece bedensel rahatsızlıklara değil, ruhsal ve duygusal rahatsızlıklara da aynı derecede önem vermek gerekmektedir. Bütünsel sağlığımızı kontrol edebileceğimiz, ipuçları edinebileceğimiz ana noktalar vardır. Bedenden gelen bilgilerin yanı sıra, duygusal durumumuz bir bütün olarak bize sağlığımız ile ilgili durumuzu yansıtacaktır. Bedenden gelen bilgileri fark etme ve bu bilgileri yaşamımıza uyumlu hale getirecek şekilde dahil etme çok önemlidir.

Örneğin genel beden duruşumuz, kendimizi dış dünyaya nasıl sunduğumuzu göstermektedir. Kambur bir duruş yüklendiğimiz soyut yüklerin bir göstergesi olabilmektedir. Kalıplaşmış bazı hareketlerimiz (ayak sallama, tırnak yeme, boynu bükük durma), fiziksel bir hastalık olmadığı sürece, var olan duygusal sıkıntıları yansıtabilmektedir. Bu sebeple bedeni dinleme bazen, kaynağı açığa çıkmamış, ama hissedilen sıkıntıları çözmede yardımcı olmaktadır. Yaşanan bir sıkıntının kaynağını bilmek, müdahele etmeyi ya da değiştirmeyi kolaylaştırmaktadır. 

Bedensel hissedilen bir ağrı ya da rahatsızlığın tıbbi olarak bir tanısı olmaması,  duygusal süreçlerden kaynaklandığını bize gösterir. Sadece bedeni iyileştirme üzerine gitmek bu tip sıkıntıların çözümlenmesinde tam olarak etkin olamamaktadır. Sağlığımızı bütünsel olarak algılamak uygun çözüm yolu bulmamıza yardımcı olacaktır. Bedenden gelen bilgilerin yanı sıra duygusal durumumuzun farkında olmak çok önemlidir.

Çoğu insan mutlu olmayı amaçlamaktadır. Mutlu olabilmek adına, sağlıklı olarak yaşanması gereken olumsuz duyguların bastırılması söz konusu olmaktadır. Örneğin, arkadaşlarınızdan biri ile bir anlaşmazlık olduğunda, üzülmek doğal ve olması gereken bir tepkidir. Üzüntü ve bu tip olumsuz duygulardan kaçmak, yokmuş gibi yapmak, doğal akışı bozacağı için sıkışıklıklara, fark edilmeyen sıkıntılara ve hatta bedensel şikayetlere yol açacaktır. Yani kısacası olumsuz duyguları da hazmetmek gerekmektedir. Yaşanan bir olaya doğal bir tepki olarak çıkabilecek öfke, üzüntü, elem gibi hislerin hissedilmesinin ve yaşanmasının engellenmesi olumlu duyguların yaşanmasında da sorun yaratacaktır.

Neticede duygular yaşayakalabilmemiz için gerekli olan bir mekanizmanın öğeleridir. Bize zarar verebilecek durumların fark edilmesi ve çözüm üretmek ya da gerektiğinde bu durumlardan kaçınmak için yol gösterici olurlar. Duyguların sağlıklı bir şekilde yaşanmasına izin verilmediğinde, fazla yemek yeme, fazla uyuma, sebebi bilinmeyen hırçınlık, sosyal uyumsuzluk gibi ikincil sorunlar açığa çıkabilmektedir.

Bedenimizden gelen bilgiler ve duygularımız bütün halinde yaşamımıza yön vermektedir. Duygusal durumumuz bedenimize, bedensel halimiz de duygularımızı etkilemektedir. Kendimize ve çevreye uyumlu bir yaşam sürdürmek için kendimizle ilgili bilgileri değerlendirmek gerekmektedir. Bu şekilde uygun tepkiler açığa çıkabilecektir. Bütün olarak varlığımızın farkında olarak, ipuçlarını algılayıp uygun seçimler yapmamız bizi ileri götürecek, geliştirecektir.

Uzman Psikolog Derya Leblebicioğlu

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Derya Leblebicioğlu

Uzman Psikolog Derya LEBLEBİCİOĞLU; Üsküdar Amerikan Lisesini bitirdikten sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Deneysel Tıp Araştırmaları Enstitüsü’nde Sinirbilim yüksek lisansını tamamlamıştır. Lisans boyunca da ilgilendiği insan duygu ve davranışları yüksek lisansta fizyolojik temelleriyle daha da derinleştirmiştir. Ağırlıklı olarak ergenler ve yetişkinlerle çalışmaktadır. İlgilendiği Alanlar: İlişki Sorunları, Yeme Bozuklukları, Kaygı Bozuklukları, Psikosomatik ve Bedene Dair Sorunlar, Cinsellik ve Cinsiyet Temelli Sorunlar, Depresyon, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Bozukluk, Sosyal Fobi, Özgül Fobiler, Sınav Kaygısı, Öfke Kontrol Sorunları, Kanser Hastaları ve Yakınları ile çalışmaktadır. Aldığı Eğitimler ve Sahip Olduğu ...

Etiketler
Bütüncül yaklaşım
Uzm. Psk. Derya Leblebicioğlu
Uzm. Psk. Derya Leblebicioğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube