Burun sadece estetik mi?

Burun sadece estetik mi?

Burnumuz sadece estetik bir uzuv değildir. Sağlığımız için çok önemli görevler üstlenmiştir. Bu sebeple neredeyse tüm plastik cerrahlar burun ameliyatlarında estetikten çok diğer asli görevleri göz önünde bulundururlar. Burnumuzun görevlerinden bazıları şöyledir:

1- Havayı süzme: Nefes aldığımızda havadaki büyük parçalar burun kılları tarafından süzülmektedir.

2- Havayı temizleme: Burun içindeki kanatçıklar sayesinde hava burun içinden geçerken dönmeye başlar. Bu dönmenin yarattığı merkezkaç kuvveti sayesinde küçük zararlı partiküller burun duvarındaki mukus (sümük) tabakasına yapışarak akciğerlerimiz korunur.

3- Havayı ısıtmak: Dışarıdan aldığımız soğuk havanın boğazımıza ve akciğerlerimize inmesini önlemek için, tıpkı kalorifer petekleri gibi yapılar sayesinde hava ısıtılmaktadır. Böylece farenjit başta olmak üzere üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından korunmaız sağlanmaktadır.

4- Havayı nemlendirmek: Soluduğumuz havanın kuru olması durumunda havanın fizyolojik nem seviyesinde tutulması sağlanmaktadır.

5- İşitme ve denge desteği: Orta kulağımızın havalanıp, dış ortam basıncı ile eşit hale gelmesi zorunludur. Aksi halde hem işitme problemleri yaşar, hem de iç kulak üzerinden dengemizi kaybedebiliriz. Bu havalanma ve basınç regülasyonu östaki borusu  tarafından sağlanmaktadır ve bu boru burnumuzun içine açılmaktadır. Burnumuzdaki fizyolojik veya anatmik sorunlar işitme ve dengemizi bozabilmektedir.

6- Ses tınısı: Her insanın sesi karakteristiktir. Bunu sağlayan gırtlak, hava yolu, dil ve sinüslerdir. Sinüsler ses dalgalarının rezonansından sorumludur. Yani tınımızı belirler. Sinüslerimiz burun boşluğuna açıldığı için sesimizi doğrudan etkileyebilmektedir.

Bir plastik cerrah yukarıda bir kısmını saydığım burun fonksiyonlarına ilave olarak diğer parametereleri de değerlendirdikten sonra tedavi planını belirler. Bu sadece amleyat olmayabilir. Plastik cerrah yaptığı ameliyatları da sadece bir estetik girişim olarak görmez. Burun bizler için bir bütündür. Bu bütünü tüm vücudu göz önüne alarak tedavi edeildiğimiz için plastik cerrahi ailesi olarak daha başarılı sonuçlar elde edebilmekteyiz. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı tanımlarken "kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik hali" olarak belirtmiştir. Bu tanım boş bir tanım değildir. Bize gelen burun hastalarını bu tanım çerçevesinde,  öncelikle bir bütün olarak değerlendirmeye çalışmaktayız.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa Murat Öztürk

Op. Dr. Mustafa Murat Öztürk,1972 Şanlıurfa doğumludur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise,Trakya Üniversitesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur. 

Op.Dr Mustafa Murat Öztürk,mesleki çalışmalarına ise şu an Beylikdüzü Devlet Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Burun deformitesi
Op. Dr. Mustafa Murat Öztürk
Op. Dr. Mustafa Murat Öztürk
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube