Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı ve sonrası

Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı ve sonrası

Burun estetiği veya rinoplasti burnun yeniden şekillendrilmesi olarak tanımlanabilir. Burnun görünümünü ve boyutunda yapılan değişikliklerin yanısıra eşlik eden nefes alma ile ilgili problemlerinde çözümüne de yardımcı olmaktadır. Günümüzde tüm estetik cerrahi ameliyatların içinde en fazla yapılan ameliyattır.

Estetik burun ameliyatlarında burnun yüz içindeki dengesine uygun şekilde boyutu veya genişliği değiştirilebilir;  yan duruşta belirgin olan kemer veya çöküklük; burun ucundaki düşüklük ve burun deliklerindeki asimetri veya büyüklük giderilebilmektedir.  Bu ameliyatların amacı burnunun yüz içindeki dengesini bozmayan, doğru oranlara sahip mümkün olduğunca simetrik bir sonuç elde etmektir.  Bu nedenle herkese aynı ameliyat tekniği uygulanamadığı gibi sonuçları da kişiye özel oluşmaktadır.

Burnun şekilnin değiştirilmek istenmesinin yanısıra eşilk eden burunda nefes alamama sorunu mevcut ise nefes almanızı engelleyen sorunlar tespit edilir. Bu nedenler;  burun ortasında sağ ve sol tarafı birbirinden ayıran kıkırdak kısım(septum)ın eğrliği, burun içini kaplayan mukozal ve ince kemik yapıların (konka) çeşitli nedenler ile büyümesi ve tıkanıklığa yol açması veya içerideki kıkırdak yapılarda yetmezlik(nazal valv) de olabilir. Burundan yeterli nefes almayı engelleyen bu neden veya nedenlerin tespiti ile birlikte aynı seansta hem burun şekliniz düzeltilebilir hem de bu sorunlar giderilebilir.

Kimler rinoplasti olabilir?

Yüz gelişiminin tamamlanması olması gerekmektedir, bu ortalama 18 yaş civarıdır. Kişinin beklentileri gerçekçi olmalı ve sigara kullanmamalı, kullanıyor ise böyle bir ameliat planlanıyorsa en az 3 hafta öncesinde bırakılmalıdır. Ameliyattan 10 gün önce aspirin gibi kan sulandırcı ilaçlar bırakılmalıdır ve bitki çayları içilmemelidir.

Ameliyat

Ameliyat genel anestezi altında yapılmakta ve ortalama 1,5-2 saat sürmektedir. Hastanede ortalama 1 gün kalınır. Ameliyat sonunda burun içerisine nefes almayı engellemeyen ortası delik silkon tamponlar ile burun dışına plastik bir kalıp konulur.  Burun içerisine konulan silikon tamponlar yapılan işleme göre 2-7 gün içerisinde alınmaktadır. Burun dışına konulan plastik kalıp ortalama 5-7. Günde alınmakta ve sonrasında bantlardan koruma amaçlı destek yapılır. Bu bantlar da ortalama 1 hafta kadar tutulur. 

Ameliyattan sonra yaklaşık 2-3 gün özellikle göz etrafında morluk ve şişlik olabilir. Bu morluklar ortalama 1 hafta içinde geçmektedir. 3-4 hafta içinde belirgin olarak şişlik geçmektedir, ancak burnun tam olarak şekillenmesi ve nihai sonuç ise ortalama 1 yıl içinde gerçekleşir.

Ameliyat sonrasında ağrı kişiye göre değişmekte olup basit ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir.

Ameliyat sonrasında nelere dikkat edilmeli?

Ameliyattan sonra ilk 24-48 saat burunda hafif kırmızı renkli akıntılar olabilir ve bu normaldir. Ameliyat sonrasında gelişebilecek morluk ve şişlikleri azaltmak amacıyla 1 hafta kadar baş hafif yukarıda(2 yastık) yatılması önerilir. Burun içi temziliği için tamponların çıkarılması sonrasında bir sprey önerilir ve bunun düzenli kullanılması içeride ameliyata bağlı oluşabilecek kabuklanmaları ve kurumayı engeller.  Ameliyat sonrasında 3-6 ay kadar ara ara burun tıkanıklığı oluşabilir, sabahları burun ucunda şişlik görülebilir, burunda sertlik ve uyuşukluk hissi olabilir; bunlar zamanla düzelecektir. Ameliyattan sonra 6-8 hafta boyunca gözlük kullanılmamalıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sezi Ceylan

Op. Dr. Sezi Ceylan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2002 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimimi 2008 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2009-2014 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Sezi Ceylan, mesleki çalışmalarına ise şu an Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde devam etmektedir

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Sezi Ceylan
Op. Dr. Sezi Ceylan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube