Burun estetiği ameliyatından sonra makyaj

Burun estetiği ameliyatından sonra makyaj

Burun ameliyatı sonrası hastalar günlük hayatlarına ne zaman dönebileceklerini merak ederler. Özellikle çalışan bireyler için birçok konu önemlidir. Bu konulardan birisi de burun ameliyatı sonrası makyajdır.

Burun estetiği operasyonlarından sonra genelde ilk haftanın bitimi ile burun ateli alınır. Burun atelinin alınması işleminden sonra ise, burun üstündeki hava geçişini engelleyebilecek pudra bazlı olan makyaj malzemeleri ya da cildi kapatan ürünlerin kullanılması, yaraların iyileşebilmesi ve mevcut dokulardaki ödemin azalabilmesi adına olumsuz etkilere neden olur. Aynı şekilde kesik olan yerlerin hiçbir kısmına makyaj malzemesi temas etmemelidir. Özellikle de ameliyat sonrası ilk 3 hafta boyunca buna dikkat edilmesi gerekir.

Burun bölgesinde üst kısımlarının temizlenmesi için pamuk ve su kullanımı ya da su bazlı olan doğal cilt temizleyicileri sağlanmalı; alkol ya da diğer kimyasal olan cilt temizleyicileri kesinlikle tercih edilmemelidir. Bu tür ürünler rinoplasti sonrası hassaslaşan cilt tabakası üzerinde ekstra zararlara neden olabilir.

Burun estetiği ameliyatından sonra, ilk haftadan itibaren gözün çevresi ve yüzün geri kalan kısmına makyaj yapılması uygun görülür. Rinoplastiden sonra ilk birkaç hafta içerisinde cilt üzerinde yağlanmalar meydana gelebilir. Burun ameliyatından sonra burun bölgesine dokunmak, herhangi bir baskı ya da travmatik etki olmadığı takdirde sakıncası yoktur. Normal şartlar altında burun ameliyatı sonrası simetrik şekilde burun masajı yapımı önerilir.

Burun ameliyatı sonrasında cilt bakımı yapmak için farklı bir ürün kullanmak gerekmez, doğal bazı yağ çeşitleri (çörek otu yağı, zeytinyağı, bebek yağları vb.) kullanarak günde 3 kez masaj uygulaması yeterli olacaktır. Bu uygulamaların haricinde morluk ve ödem gidermek için doktor önerisi ile alınacak jel benzeri ürünler de burun cildinin üzerine uygulanabilir. Ciltteki morluk ve şişlikleri kapatmak için herhangi bir makyaj malzemesini kullanmayı düşünen hastaların sabırlı olması ve bu etkilerin kendiliğinden geçmesini beklemesi gerekir. Dudak ve göz üzerinde herhangi bir kapatıcı uygulaması olmadan makyaj ürünü kullanmakta sakınca olmayacaktır.

​Rinoplasti sonrası ilk hafta bitimi ile birlikte aşırı şekilde kullanmamak şartı ile makyaj yapılabilir. Fakat cilt üzerinde hava geçişini engelleyen yoğun kıvamlı makyaj ürünlerini tercih etmemek en doğrusu olacaktır. Aşırı baskı yapacak uygulamalar, ameliyattan sonra her süreçte risk yaratır. Burun bölgesinde harekete neden olacak uygulamalardan ziyade, daha hafif ve ince kıvamlı ürünler kullanılabilir. Makyajın çıkarılması esnasında da aynı dikkatle cilde uygulama yapılması önerilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ebru Topuz

Etiketler
Rinoplasti sonrası
Op. Dr. Ebru Topuz
Op. Dr. Ebru Topuz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube