Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır ?

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır ?

Burun Estetiği ile ilgili internette, gazetelerde, dergilerde binlerce yazı bulabilirsiniz. Tabi ki bana ait bütün web sitelerinde de burun estetiğinin süreci ile ilgili bilimsel bilgiler mevcuttur. Artık tampon kullanılmadığı, alçı tercih edilmediği hastanede ne kadar kalması gerektiği hemen hepsi bütün doktor web sitelerinde bulabileceğiniz bilgilerden sayılır. Artık bize başvuran kişilerde ameliyattan 1 hafta sonra splintin çıkarıldığını biliyor.

Yine morarmayı azaltmak için ameliyat sonrası hastanede “hiloterm” kullandığımız biliniyor. Ameliyattan 1 hafta önce aspirin kullanılmaması gerektiği herkesin bildiği bir konu. Ama ben bu sefer bu web sitemde farklı bilgiler de vermek istiyorum, kendi tecrübelerimden, hasta beklentilerinden bahsetmek istiyorum.

Burun estetiği; diğer estetiklere göre çok farklı bir konu. Yüzün en orta bölgesinde, en dikkat çekici bölgededir. Günümüzde hem Kulak burun boğaz hekimleri hem de Estetik Cerrahlar burun estetiği yapmaktadırlar. Hastaların en çok kafasının karıştığı konulardan birisi bu olmaktadır. Estetik cerrahların web sitesine baktığınızda estetik cerrahların yapması gerektiği, Kbb hekimlerinin web sitesine baktığınızda ise Kbb doktorlarının yapması gerektiği yazmaktadır. Herkes kendine göre mantıklı açıklamalar yapmaktadır. Tabi benim burada doğrusu hangisi, yanlışı hangisi tartışmam doğru olmayacaktır. İster istemez taraflı olacağım kesin gözüyle bakılabilir.

Belli bir tarihten önce burun estetiği yani rinoplasti ile ilgili fikirlerim farklıydı. Bana göre en iyi burnun; belli estetik ölçüleri vardı, yüze orantısı önemliydi, anatomisi ve nefes almaması bozulmamalıydı. Kişinin yüzüne özel tasarım yapılmalıydı. Öncesinde tasarım yapılmalıydı, bazı estetik cerrahlar bunu heykel üzerinde göstererek, kimi estetik cerrahlar resimde çizerek, bazı estetik cerrahlar da bilgisayar photoshop kullanarak öncesinde yapacakları burnu tasarlamaktadır. Hangisi doğru yine tartışılmaz bir konu, gerekli mi? bilemiyorum.

Tüm bunların üzerine başımdan geçen birkaç olay ile burun estetiğine yaklaşımım değişti. Hastalarımla yaşadığım bu olayları birkaç anektod şeklinde anlatmak istiyorum.

43 yaşında bir bayan hasta ikinci kez burun estetiği yaptırmak üzere kliniğime başvurmuştu. Görüşmede burnunu
değerlendirdim. Başka bir estetik cerrah tarafından yapılmış, gerçekten çok güzel bir burundu. Şaşırdım, burnunuz çok güzel dedim, çünkü simetrikti, yüzüne uyumlu, ne fazla kalkık ne de çökük bir burundu. Bütün estetik kurallarına uygun yapılmıştı. “Hayır dedi burnum çok güzel olabilir ama ben mutlu değilim dedi, ben bu kadar güzel burun istemiyordum, anlatmıştım doktoruma sadece kemiği törpülensin ve ucu inceltilsin istemiştim dedi bu güzel burun benim yüzüme yakışmıyor, benim yüzüm zaten güzel değilki dedi”

Tabi o anda anladım ki hastayı mutlu etmek için çok güzel burun yapmak çok önemli değildi. Hastanın beklentisini dinlemek, istediğini anlamak ve sizin yapabileceklerinizi anlatmak en önemlisiydi. Öncesinde konuşmak ve dinlemek başarının % 90’ını oluşturuyordu. Siz dünyanın en güzel burnunu yapsanız bile hastanız mutlu değilse her şey boşunaydı.

Bu sefer kendi hastamdan bahsetmek istiyorum, 23 yaşında bir genç kızdı. Sorunsuz ve başarılı bir burun ameliyatı gerçekleştirdikten 6 ay sonra hastam kliniğe geldi. Tamam dedi burnum çok güzel olmuş, tamam doğal olmuş kabul ediyorum, bir problemi yok, ama üniversitede hiçbir arkadaşım burnuma estetik yaptırdığımı anlamıyor. Herkes kendi burnum sanıyor. Ben estetikli olduğu anlaşılsın istiyordum dedi. Yine şaşkınlık içerisindeydim. Evet yine farklı bir hasta beklentisi ile karşı karşıyaydım. Hastayı dinlemek ve beklentisini anlamak her şeyden önemliydi.
Görüldüğü üzere doktor hasta arasındaki iletişim her şeyden önemli. Hasta doktorundan o pozitif enerjiyi almalı, doktor da hastasının beklentisini anladığından emin olmalıdır.

Sonuçta anladığım şu oldu ki sayfalarca burun estetiği ile ilgili yazı yazın, en iyi websitesini hazırlayın, you tube’ da binlerce videonuz dönsün, bu konuda en popüler doktor olun, gazetelerde ve televizyonda röportajlarınız yayınlansın, binlerce burun ameliyatı yapın, ameliyat öncesi tasarımlar yapın hiçbiri önemli değil. Burun estetiğinde en önemlisi hasta – doktor iletişimi, arada pozitif enerjinin oluşmasıdır. Hasta doktoru çok iyi dinlemeli, doktor da hastayı çok iyi dinlemelidir. Ondan sonraki süreçler ise klasik. Çünkü biz estetik cerrahlar zaten tüm yenilikleri takip etmekte, zaten en son teknolojileri öğrenmek için kongrelere katılmaktayız.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eser Aydoğdu

Op. Dr. Eser AYDOĞDU, Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Gaziantep’te tamamlamıştır. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisas eğitimini de tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde El Cerrahisi ve Onkolojik Plastik Cerrahi eğitimleri de almıştır. 2 yıl boyunca Yalova Devlet Hastanesi’nde görev yapmış ve ardından özel bir estetik cerrahi kliniğinde çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra New Jersey’de Dr. Gregory Pistone’nin yanında saç ekimi eğitimi almış, Philadelphia’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüz cerrahisi ve meme cerrahisi biriminde klinik observer olarak bulunmuştur. Amerika’daki eğitimini tamamlamasının ardından Metropo ...

Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Op. Dr. Eser Aydoğdu
Op. Dr. Eser Aydoğdu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube