Burun ameliyatı sonrasındaki süreç

Burun ameliyatı sonrasındaki süreç

Ameliyat sonrası burun şekli nasıl olur?

Her cerrah ameliyatın tahmini sonuçlarını göstermek için farklı yol izler. Bu amaçla aynalar, elle yapılmış çizimler, doğal büyüklükte fotoğraflar ve bilgisayar programları kullanılabilir. Bilgisayardaki görüntünü ameliyat sonrası durum ile ilgili kesin ve garantili bir sonuç veremez. Bunun hastalar tarafından bilinmesi gereklidir.

Ameliyat sonrası burnum düşer mi?

Burun estetiği ameliyatından sonra normalde burun düşmez. Ameliyat esnasında burun orta bölmesinden, eğer yoksa kulak kepçesi veya kaburgadan alınan kıkırdaklarla burun ucu desteklenir. Bu destek burnun düşmesini önler.

Bununla birlikte ameliyatın hemen sonrası burun üzeri ve çevresi ödemlidir(şişlik) ve burun normalden biraz büyüktür. Bu şişlikler düzelmesi 6-12 ay arası sürer. Revizyon ameliyatları için bu sürenin beklenmesinin bir nedeni de budur.

Nasıl bir burun?

Tüm yüz plastik ameliyatlarında olduğu gibi, gerçekçi beklentiler ön koşuldur. İdeal burun yoktur ameliyat sonrası burun kişiye uyan yüz ve vücut hatlarına uyan burun olmalıdır. Ameliyat öncesi yapılan görüşme de muayene bulguları ve çekilmiş fotoğraflar üzerinde konuşarak ve bilgisayar programları ile sanal ameliyat yaparak hangi bölgelere ne kadar müdahale edileceği ortaya konur. Cilt yapısı, burun şekil bozukluğunun derecesi, yaş ve etnik köken burun üzerinde yapılacak düzeltmeleri sınırlayabilir. Burun estetiği yanında, çene, elmacık kemikleri ve dişlerde bozukluklar varsa gerekli müdahalelerle bu bölgelerin düzeltilmesi gerekebilir.

Güzellik göreceli bir kavramdır, ameliyat sonrası hasta mutlu ve doktor da aynı şekilde mutlu ise en iyi sonuç alınmıştır. Burun şekli ne kadar önemli ise de ilk öncelik burundan rahat nefes alabilmek olmalıdır.

Yüzümde iz kalır mı?

Rinoplasti de iki ana yaklaşım mevcuttur. Endonazal (kapalı) ve eksternal (açık) yaklaşım. Endonazal yaklaşımda tüm insizyonlar burun içinden yapıldığı için ciltte yara izi oluşmaz. Eksternal yaklaşım getirdiği avantajlar nedeni ile popüler bir yaklaşım olmuştur. Bu yaklaşımda burun deliklerinin en dar yerinden geçen V şeklinde insizyon yapılır. Gözle görülür bir iz bırakmayan bu yöntem doktorların % 90 tarafından tercih edilmektedir. Sonuç olarak hangi yaklaşımın tercih edileceği tamamen cerrah ile ilgili olup hasta açısından bir olumsuzluğa neden olmaz.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu

1968 yılında Ankara’da doğdum. İlk ,orta ve liseyi Ankara’da bitirdikten sonra 1984  yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdim. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra 1990-1995 yılları Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi İhtisasını tamamladım. Uzmanlık tezim Alerjik Rinitli Hastalarda Aşı Tedavisinin Uzun Dönem sonuçlarıdır. 1995-1997 yılları arasında Klinik Şefliği görevini de üstlendiğim Erzurum SSK hastanesinde mecburi hizmetini tamamladım.   1997-2022 yılları arasında Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde 2013-2016 yılları arasında Doruk Özel Bursa Hastanesinde çalıştım, halen PEDMER Tıp Merkezinde muayenehane ortamında hastalarıma hizmet vermekteyim.   Uzmanlık dönemi boyunca estetik ve fonksiyonel burun cerrahisi, alerji deri testleri ve aşı tedavisi ve fonksiyonel endoskopik sinüs ce ...

Etiketler
Burun ameliyatı
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube