Bunu gerçekten yemeli miyim?

Bunu gerçekten yemeli miyim?

Mide küçültme ameliyatı sonrası psikolojik açlık 

Çoğumuz farkında olmadan küçük porsiyonlar halinde de olsa atıştırmalıklarla fazla ve gereksiz kalori alıyoruz. Peki bundan kaçınmak için ne yapmalıyız? Öncelikle mutfak alışverişlerimizde mümkün olduğunca sağlıklı gıdaları tercih edelim. Gıda alışverişi çok çeşitlendiği için kalorisi az ama lezzetli alternatifler bulmak mümkün. Basit bir örnek vermek gerekirse cipsler yerine baharatlı marul ve salata sosu, yağlı peynir ile yapılan salata yerine kinoalı ve nar ekşili salata tüketilmesi tercih edilebilir. Bu örnekler herkesin damak zevkine göre çoğaltılabilir. 

Diyet ile kilo verirken motivasyonu yüksek tutmak çok önemlidir. Aşırı kilolara ulaşmadan, mümkünse bir diyetisyenin gözetiminde diyet ve egzersizle ideal kilolara ulaşmak mümkün olmakta. Fakat aşırı kilolara ulaşanlar diyet ile kilo vermekte zorlanmaktalar. O zaman gündeme mide balonu gibi yardımcı zayıflama yöntemleri giriyor. Buna rağmen en az 6 ay diyetisyen gözetiminde diyet yapıp da kilo veremeyenlere de mide küçültme/ tüp mide gibi obezite cerrahisiönermekteyiz. Unutulmamalıdır ki, tercih edilen yöntem mide balonu yada mide küçültme ameliyatı da olsa zayıf kalmak içinkişinin çabalaması gerekmektedir. Hem mide balonu, hem de mide küçültme ameliyatı porsiyon kontrolünü kolaylaştırır. Mide hacmiküçüleceği için kişiler daha az gıda ile doyar hale gelmekteler. Fakat açlık psikolojik mekanizmaları olduğunu da unutmamak lazım. Acaba yerken, gerçekten aç olduğumuz için mi yiyoruz? Yoksa can sıkıntısı, atıştırma alışkanlığına dönüyor. Burada size yardımcı ipuçları mevcut. Duygusal yeme davranışı, genellikle can sıkıntısı, üzüntü gibi bir olay ile bağlantılıdır. Burada kişi bazı gıdaları aşırı miktarlarda tüketmeyi seçer, adeta bu gıdaya karşı doymak bilmez bir iştah hisseder. Sonra da yeme davranışını genellikle suçluluk duygusu izler. Gerçekten acıkan bir kişi az miktarda da olsa birşeyler yedikten sonra tokluk hissibelirmeye başlar. Duygusal yeme davranışından kaçınmak için alınacak önlemler mevcut. Bunlardan en basiti sık ve düzenli öğünlerle beslenmeye çalışmaktır. Öğün atlamak önemli. İş yoğunluğundan dolayı uzun saatler boyunca yemek yiyemediğimiz zaman, tabiri caizse kurt gibi aç bir şekilde yemek yemek, hepimizin başına gelmiştir. Burada unutulmaması gereken tokluk hissinin hemen algılanamadığıdır. Ne kadar hızlı ve çok gıda tüketilirse tokluk hissi geç geleceği için, ihtiyaçtan fazla yemek tüketilmiş olacaktır. Tabi ki bu ölçüsüz yemekler de bizlere fazla kilolar olarak geri dönecektir. O yüzden öğün atlamadan, yavaş ve sık çiğneyerek beslenmeyi öneririm. Lifli, protein ve mineral yönünden zengin gıdalar, tüketildikten sonra uzun süre tok tutmaktadır. Bu guruba bir örnek olmasa da yumurtanın uzun süre tok tuttuğunu hepimiz biliriz. Fakat burada bahsettiğimiz gıdalar ceviz ve kinoa gibi lif yönünden de zengin gıdalardır. Bunlar salatalarımıza bile olsa az miktarlarda eklendiğinde bir sonraki öğünde yeme miktarımızı azaltacaklardır. 

Bunlar hepimizin alabileceği basit önlemler. Fakat duygusal yeme davranışının temelinde yatan sorunlar ne kadar büyükse bunu kontrol etmek o kadar zor olmaktadır. Bu yüzden yedikten sonra pişmanlık duygusu ile yaşamak yerine bir psikolog ile görüşmek, hatta sorun ortadan kalkana kadar psikolojik danışmanlık almak yeğdir. İşte bu yüzden obezite cerrahisi ekibimizde psikolojilk danışmanımız mevcut. Obezite cerrahisi ekibinde diyetisyen ne kadar gerekli ise, psikolog da aynı şekilde ekibin ayrılmaz bir parçasıdır. Biz ekip olarak zayıflama yolculuğunuzda, her adımınızda yanınızda olmaya gayret gösteriyoruz. Unutulmamalı ki mide küçültme/ tüp mide ameliyatları gibi obezite ameliyatlarında zayıflama süreci ameliyat ile başlamakta. Fakat ameliyatın etkisi maalesef 6 ay kadar sürüyor. Yani insanlar sadece doktorum ameliyatımı yapsın gerisi nasılsa çok önemli değil, benim için mide küçültme ameliyatı fiyatı daha önemli diye düşünürlerse gerektiği kadar zayıflayamayacaklarını bilmelidirler. Diyetisyen ve psikolog takviyesi yoksa, spora yönelinmemişse, obezite cerrahisi doktorlarınızla iletişim kuramazsanız yaklaşık 2 yıl sonra tekrar kilo alarak yeniden ameliyat adayı olabilirsiniz. Ameliyatla zayıflama zor bir karardır.  Maddi ve manevi olarak bu zor süreçten geçen hastalara tavsiyem, donanımlı ve tecrübeli obezite cerrahisi ekiplerine ulaşıp, bunların takibinden çıkmamaları olacaktır. Zinde, ince ve sağlıcakla kalın.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül

Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  2014 - 2016 Yılları arasında Kilis Devlet Hastanesi'nde mecburi görevini yerine getirmiş olan Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, Tıbbi bilimsel dergilerde çeşitli yayınları bulunmakta ve asistanlık eğitimi döneminden itibaren obezite cerrahisine, özellikle de tüp mide ameliyatlarına ilgi duymuş ve 2016 yılında tüp mide ameliyatını Türkiye' ye getiren Obezite Cerrahisi Ekibi’ne dahil olmuştur. Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, evli olup ileri seviyede İngilizce, orta seviyede Almanca ve başlang ...

Etiketler
Kilo verme yöntemleri
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube