Bulimia nervosa

Bulimia nervosa

Bulimia Nervosa genel olarak anoreksiya nervosa’dan daha sık görülen bir bozukluktur. Belli bir zaman dilimi içerisinde (1-2 saat gibi) benzer koşullarda çoğu insanın yiyebileceğinden çok daha fazla yemeği tıkınırcasına yerler. Bu süre içinde yeme kontrolünün kaybolduğunu hissederler. Suçluluk duygusuyla parmağıyla kendini kusturma, lavman, idrar söktürücü kullanma gibi yollara başvurabilir, hiç yemek yememe veya aşırı egzersiz yapma gibi dengeleyici davranışlarda bulunurlar.
Genellikle başlangıcı geç ergenlik dönemindedir. Bu kişiler normal veya hafif kiloludurlar. Bazen geçmişlerinde şişmanlık olabilir. Anoreksiyalı hastalardan farklı olarak daha dışa dönüktürler. Alkol bağımlılığı, depresyon, kaygı bozuklukları ve dürtüsel davranışlar sık eşlik eder.

Altta yatan bir kişilik bozukluğu olabilir. Bulimialı hastalar yardım alma konusunda daha açıktırlar.

Uzun süreli olgularda vücutta ilaç kullanımına bağlı sıvı dengesizlikleri, kusmalara bağlı yemek borusunda ve midede zedelenme ve yırtılma, tükrük bezlerinde büyüme, diş sorunları görülebilir.

Tedavi kişiyi psikoterapiye alarak yapılır ve sıklıkla aile terapisi de gerekebilir. Ciddi vakalarda ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı

Etiketler
Psikoterapi
Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı
Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı
İstanbul - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube