Boyun fıtığı nedir, neden olur? tedavisi nasıldır?

Boyun fıtığı nedir, neden olur? tedavisi nasıldır?

Boyun fıtığı en sık boyun ağrısı ile belirtisini gösterir. Fakat bu ağrıya kollara yayılan ağrı, güçsüzlük ve uyuşukluk hissi eşlik etmelidir. Bu şikayetleri olan hastaların beyin cerrahisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon veya ortopedi bölümlerine başvurmaları gerekmektedir.

Boyun fıtığı boyun omurları arasında bulunan disklerin fıtıklaşarak boyundaki sinir köklerine bası yapması sonucu oluşur. Üst seviyelerde oluşan fıtıklarda şikâyetler omuzlarda iken alt seviyelerde oluşan fıtıklarda şikâyetler kollarda ya da ellerde oluşmaktadır.

Boyun fıtığının teşhisinde iyi bir anamnez yani hastalığın öyküsü alınması ve uygun muayenenin yapılması gereklidir. Bunlardan sonra boyun grafikleri, MRG – Manyetik Resonans Görüntüleme ve EMG –Elektro Myo Grafi gibi yöntemler boyun fıtığı tanısında kullanılır.

Boyun fıtığı tespit edilen hasta kişilerde tedavi yöntemleri hastalığın şiddetine bağlı değişir. Ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler çoğu zaman yeterli iken  bazı hastalar için fizik tedavi egzersiz uygulanması gerekebilir.

Bu tedaviler yetersiz kaldığında cerrahi teknik gerekebilir. Boyun fıtıklarının cerrahisinde sinirlere bası yapan fıtıklaşmış diskler temizlenir ve yerine titanyumdan oluşan bir disk yerleştirilir. Ameliyat 45 – 60 dakika arası sürebilir. Ameliyattan 2 saat sonra hastalar ayağa kalkabilmekte ve 1 hafta içinde günlük hayatlarındaki işlerine dönebilmektedirler. Ameliyat sonrası 6 hafta kadar boyunluk kullanılması gereklidir. Boyun fıtıklarında eğer hastaya cerrahi  teknik uygulanacaksa, hastalar muhakkak bir beyin ve sinir cerrahına danışmalı en uygun şekilde tedavi edilmelidirler.

 

Boyun Fıtığı

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nihat Egemen

Prof. Dr. Nihat EGEMEN, 1951 yılında doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Fen Lisesi’nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1976 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1981 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık sonrası mecburi hizmetini 1 Ocak 1986 tarihinde tamamlayan Prof. Dr. Nihat EGEMEN, akademik hayatına Yardımcı Doçent olarak başlamıştır. 1988 yılında Doçent, 1994 yılında ise Profesör kadrosuna atanmıştır. 1992-1993 yılları arasında 18 ay süreyle Saudi Arabistan’da Kral Faisal Üniversitesi'nden gelen davetle Doçent ve Konsültan Beyin Cerrahı olarak görev yapmıştır. 2008-2011 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi ABD başkanı olarak görev yapmış olan  ...

Etiketler
Boyun fıtığı ameliyat seçenekleri
Prof. Dr. Nihat Egemen
Prof. Dr. Nihat Egemen
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube