Botox ile gençleşiyoruz

Botox ile gençleşiyoruz

Botulinum toxin (botox) bakterilerden (clostridium botulinum) saflaştırılarak elde edilen bir çeşit zehirdir. Enjekte edildiğinde, sadece enjekte edildiği bölgede, kasa giden sinir sinyallerini engeller. Sinir yoluyla gelen sinyaller olmayınca kaslar kasılma yeteneğini kaybeder. Böylece kasın deriye yapışık olduğu bölgedeki kırışıklıklar ortadan kalkar. Botulinum toxin tip A’nın yaygın olarak kullanılan ve adı bilinen türleri botox, dysport ve xeomin’dir. Botulinum toxin tip B de piyasada mevcuttur (myobloc/neurobloc) ancak bunlar daha çok tip A’ya karşı immünolojik direnç geliştiği saptanan olgularda tercih edilirler.

Botox spastik nörolojik hastalıkların tedavisi ve migren tedavisi gibi geniş bir yelpazede kullanım alanı bulmuş güvenli bir ilaçtır. Estetik cerrahide ameliyatsız estetik ile alın, göz etrafı, kaş arası, dudak, çene bölgesi kırışıklıklarının ve boyundaki kas bantlarının tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Adının zehir (toxin) olmasına rağmen vücuda yayılarak zehir etkisi göstermez. Uygun dozlarında kullanıldığında diğer organlarda birikmez ve zehirlenme yapmaz. Etkisini lokal olarak enjekte edildiği yerde gösterir. Bir flakon 100 Ünite toxin içerir. Tek seferde enjekte edilmesi tavsiye edilen maksimum doz 300-400 ünitedir (ki genellikle tek bu miktarlara çıkılmaz). Botulinum toxininin insanlardaki ortalama öldürücü dozu 2800-3500 ünitedir. Bunun anlamı 28-35 şişe botoxun tek seferde aynı kişiye uygulanmasıdır. Yani botox normal uygulama dozlarında oldukça güvenli bir ilaçtır. Hatta toxinin damar içine enjekte edilmesi bile sistemik zehirlenme etkisi meydana getirmez.

botox nedir, botox izmir, botox fiyatları, botox fiyatları izmir, izmir botox tavsiye, estetik cerrahi, izmir estetik cerrahi, estetik cerrahi izmir, izmir estetik cerrahi kliniği, estetik cerrahi klinik

Botulinum toxin (botox) bakterilerden (clostridium botulinum) saflaştırılarak elde edilen bir çeşit zehirdir. Enjekte edildiğinde, sadece enjekte edildiği bölgede, kasa giden sinir sinyallerini engeller. Sinir yoluyla gelen sinyaller olmayınca kaslar kasılma yeteneğini kaybeder.

Botox ile Gençleşin

Botox diğer kozmetik deri gençleştirici işlemler ile kombine olarak uygulanabilir. Kimyasal soyma (peeling) işlemleri, mikrodermabrazyon, lazer tedavisi ve dolgu tedavisi botoxun sonuçlarını iyileştirdiği gibi, yeni çizgi ve kırışıklıkların oluşumunu da engelleyebilir.

Yüz bölgesinde aktif olarak çalışan ve kırışıklıklara zemin hazırlayan 43 kas vardır. Bunların yayıldığı alanlarda uygun noktalara uygulanan botox, yüz ifadesini değiştirmeden kırışıklıkları yok eder. Enjeksiyon genellikle hiç anestezi gerektirmeyen, çok ince uçlu iğnelerle uygulanan ağrısız bir işlemdir. Uygulama bölgesinin buzla soğutulması ağrı konforunu arttırır. Botoxun etkisi enjeksiyonu takiben 2-3 gün içinde görülür ve 10-14 gün içinde tamamen ortaya çıkar. 10-14 gün sonra yapılan kontrolde tam olarak etkilenmemiş bölgelere tekrar enjeksiyon yapılarak etkinin tam olarak yerleşmesi sağlanır. Botox etkisi 3-4 ay boyunca etkinliğini korur ve sonra giderek azalmaya başlar. Ortalama 6 ay sonra kırışıklıklar eski haline dönmüş olur.

Enjeksiyonu takiben günlük aktivitelerinize hemen dönebilirsiniz.  Yalnız tedaviden hemen sonra uygulama bölgelerine ovma ve masaj uygulanmamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde lokal ilaç etkileri civardaki kas alanlarına yayılarak istenmeyen kas zayıflıklarına yol açabilir. Bu durumda alt ve üst göz kapaklarında sarkma, dudak hareketlerinde azalma gibi rahatsız edici sonuçlar ortaya çıkabilir. Botulinum toxinin yan etki ve komplikasyonları şöyle özetlenebilir:

Enjeksiyon alanlarında morarma ve ağrı

Nezle benzeri belirtiler

Baş ağrısı

Mide bulantısı

Allerji benzeri kızarıklıklar

İstenmeyen kas zayıflıkları ve sarkmalar

İlacın yüksek dozlarda uygulanması ve bunun istenmeyen alanlara yayılması durumunda botulizm benzeri zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir: Yutma güçlüğü, nefes alma zorluğu, konuşma bozukluğu gibi.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mübin Hoşnuter

Prof. Dr. Mübin HOŞNUTER, 1968 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 2000 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.  2000 Yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent Doktor unvanı ile görev almış aynı üniversite'de ''Doçent Doktor'' unvanını da almıştır. 2011 Yılında El Cerrahisi yan dal ihtisas eğitimini de başarıyla tamamlamıştır. Prof. Dr. Mübin HOŞNUTER, 2011 yılında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak atanmış ve burada ''Profesör Doktor'' unvanını almış, 2013 yılında ...

Etiketler
Botox uygulaması
Prof. Dr. Mübin Hoşnuter
Prof. Dr. Mübin Hoşnuter
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube