Botoks yaptırayım mı?

Botoks yaptırayım mı?

Başlıktaki soruyu gençlik döneminin sonlarına yaklaşan veya orta yaşa geldiğini hisseden hemen herkes kendine soruyordur. Doğru cevap bulmak için bilgilenmek çok önemli. Bu bilgiler sonrası en doğru kararı siz verebilirsiniz. Karar vermenize aşağıda yazdığım bilgiler yardımcı olabilir.

Botoks, bakterilerden elde edilen kas kasılmasınını sınırlayan bir ilaçtır. Tıpta genelde istemsiz kas kasılmalarını engellemek için kullanılmaktadır. Estetik cerrahide de başarıyla uygulanmakta ve iyi sonuçlar vermektedir.

Yüzdeki kırışıklıkları mimik kasları oluşturur. Her duygulanımda ve ifadede kullanıldıkları için yaş ilerledikçe üzerindeki deride kırışıklık oluştururlar. Erken dönemde henüz doku sarkmaları başlamamııştır. Bu dönem kişiye göre değişmekle beraber 28-42 yaş arası bir döneme denk gelir. Sadece mimik kaslarının aktif kullanımında kırışıklıklar oluşur. Bu dönemde botox uygulanması, mimik kaslarının geçici olarak kuvvetini azaltmakta, kırışıklıkların oluşumunu engellemektedir.

Maske yüz oluşması veya mimiklerin kaybolması: Maalesef ülkemizdeki uygunsuz yönetmelikler ve kontrol eksikliği nedeniyle uzman hekim olmayan kişilerce de botoks uygulamaları yapılmaktadır. Mimik kaslarının yeri ve gücünü bilmeyen bu kişiler hatalı yerlere, uygunsuz dozlarda botoks vermekte ve böylece yüzdeki doğal mimik hareketleri önlenmektedir. Kaşlar çok yükselmekte ve hareketsiz olarak yüksekte durmaktadır. Yine bu hatalı uygulamaya eklenen kötü dolgu uygulamaları maske yüz görünümü oluşturmaktadır. Halbuki ideal botoks uygulamasında mimik kaslarının hareketi yok edilmez, kırışıklık oluşumunu engelleyecek kadar azaltılır.

İğne ağrısı: Çok ince bir iğnesi olduğundan ağrısı oldukça azdır. Yüze sürülen lokal anestezik etkili bir krem sonrası da uygulanabilir.

Uygulama alanları: Botox uygulaması en sık olarak kaş çatıklığı ve kaşlar arasındaki çizgiyi veya çatlağı gidermek için her iki kaş arasındaki glabella denilen bölgeye ve göz kenarlarındaki ince kırışıklıkları (kaz ayakları) gidermek için her iki göz kenarlarındaki mimik kaslarına yapılır. Ayrıca alın çizgileri için de etkili olduğundan alına da uygulanır.

Üst dudakta "O" harfi söylenirken oluşan çizgilenmeyi de gidermede etkilidir. Ancak sabit durumda bile görünen kırışıklık oluştuysa dolgu ile beraber kullanımı iyi sonuç verecektir. Boyundaki kırışıklıklar için de kullanılabilir ancak önceki bölgeler kadar etkili değildir.

Uygulama izi: Uygulamadan sonra iğne giriş yerlerinde çok yakından belli olabilen minik morluk ve şişlikler olabilir, ancak bunlar 1-2 günde tamamen geçer.

Etki süresi: İlacın kasın içinde etkili olabilmesi için 4-7 günlük bir sürenin geçmesi gereklidir. Etki süresi 3-4 aydır. Bu nedenle 4 aylık süre sonunda tekrarlanması devamlı etkinin sağlanması ve kırışmalara bağlı özellikle alındaki çatlak şeklindeki çizgilenmenin önlenmesi için gereklidir. Farklı olarak alın çizgileri üzerinndeki etkisinin 6 ay sürdüğünü gözlemlemekteyim.

Tekrarlayan enjeksiyonlarda kas uzun süreli az kullanıma bağlı olarak zayıflayacağından hem kırışıklık yapma gücü azalacak hem de ilacın yeniden yapılması için gereken süre uzayacaktır. Ayrıca etkili olduğu süre içinde kas az çalıştığı için, kasa bağlı kırışıklık etkisi olmayacak ve deri yaşlanması önemli ölçüde yavaşlayacaktır.

Botox uygulamasının etkili olması için ilacın kas içine verilmesi gereklidir. Yüzün her bölgesinin yapısını, kasların hangi derinlikte olduğunu ve nereden nereye uzandığını bilmek çok önemlidir. Yüz anatomisine hakim olmayan uygulayıcıların ideal sonuca ulaşması şansa kalmıştır. Yaptığı ameliyatlar nedeniyle yüz bölgesinin anatomisini çok iyi bilen plastik cerrahi hekimleri etkili bir botoks uyguyamasını kolaylıkla yapabilirler.

Komplikasyonlar:

Birçok estetik merkezinde (güzellik salonları) bu uygulama yapılmaktadır. Uzman hekim olmayan kişilerin elinde göz kapağı düşüklüğü, kaşın anormal kalkması, maske yüz ve kaş düşüklüğü riskleri vardır. Bununla birlikte en kötü görünüm de bile sorun 3-4 ayda kendiliğinden düzelecektir.

Ayrıca bir ilacın maliyeti düşürmek için çok sayıda kişiye bölüştürülmesi de etkili olma gücünü azaltabilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Yavuz Keçeci

Etiketler
Botoks uygulaması
Doç. Dr. Yavuz Keçeci
Doç. Dr. Yavuz Keçeci
Manisa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube