Boşanma ve çocuk

Boşanma ve çocuk

     Toplumumuzda çoğu aile verdikleri ayrılma kararını nasıl açıklayacaklarını bilemez,  hatta çocuklarının etkilenmemesi ve ileride sıkıntı yaşayacakları konusundaki kaygılarından dolayı  boşanmalarını uzun süreler  erteler.

    Boşanma olayının çocukları etkilemesi, ebeveynlerin çocuğa bu durumu nasıl yansıttığı ve nasıl anlattığıyla yakında ilişkilidir. 

       Büyük bir mutlulukla, hevesle, hayallerle kurulan tatlı yuvalar bazı anlaşmazlıklar ve düzelemeyecek sebeplerden sona erebilmektedir. Elbette  her çift bir ömür devam etmek niyetiyle başlasa da eşler arasında ve ya üçüncü şahıslarında dahil olduğu çözümlenemeyen sorunlar ortaya çıkabiliyor.

       Eğer eşler ayrılma kararı verdi ise artık önemli olan, bunu çocuğun yaşına ve gelişimine göre doğru anlatmaktır. Çünkü çocuklar için boşanmayı ertelemek, gergin ortamda evliliğe devam etmek çocuğun gelişimini ve psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir.

     Çocuğa hiçbir şey olmamış gibi de davranılmamalıdır böyle durumlarda  çocuk içten içe kendini suçlayabilir ‘’ acaba ben mi bir şey yaptım, annem-  babam gitti. Ben çok mu yaramazlık yaptım’’ diye düşünebilir. Bu nedenle yaşı ve nasıl anlatacağımız   çok önemli ama her yaş için şu mesajı anlaşılır biçimde vermek gerekmektedir. ‘’ senin hiçbir suçun yok, anne babalar bazen kavga edebilir veya başka evlerde yaşamaya karar verebilir,   seni çok seviyoruz, ve sen her istediğinde bizi görebilecek, bizimle kalabileceksin.’’ Bu mesajlar arada sıkça verilemeli ki çocuk duruma daha rahat uyum sağlayıp kendini suçlamaktan vazgeçebilsin.

    Ve asla eşler birbirlerini kötülememeli ya da bir araya gelinen vakitlerde ortam gergin olmamalıdır. Bu davranışlar çocuğun  hem kötüleyen ebeveyne,   hem de kötülenen ebeveyne olan sevgi ve güveni azaltabilmektedir.

       Eğeruzman eşliğinde bu dönemi geçirecekseniz,  uzmanın size yardımcı olmadan önce bilmesi gereken bazı önemli sorular vardır,  bunlar;

  • Çocuk kimde (kimlerle) kalacak?
  • Çocuk kaç yaşında iken ayrılma gerçekleşti?
  • Daha önce hiç boşanmadan bahsedildi mi, nasıl bahsedildi?
  • Diğer ebeveyni ne sıklıkta görecek?
  • Anne  ve baba zaman zaman da olsa bir araya geliyorlar mı?
  • Bir araya gelindiğinde  ortam nasıl oluyor, neler yapılıyor, neler konuşuluyor?
  • Her iki tarafta da ikinci evlilik durumu var mı?

     Bu konularda genelde  ebeveynler karar  verir ancak bazen çocuğun ruhsal ve gelişim dönemine (sorununa) göre ebeveynler ve uzman eşliğinde karar vermek gerekmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Ebru Ayyıldız

Çocuk Gelişim Uzmanı Ebru Ayyıldız
Çocuk Gelişim Uzmanı Ebru Ayyıldız
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube