Boşanan anne babalar mı?

Boşanan anne babalar mı?

 Evliliklerde boşanma hukuki bir süreç, kağıt üstünde boşanmak mümkün. Peki ya karı kocalar duygusal ve fiziksel boşanmayı gerçekleştiremezse neler oluyor? Hele bir de aynı zamanda çocukları varsa..O zaman durum daha da zorlaşıyor elbette ki.


Boşanan anne babalar mı yoksa karı kocalar mı? Çocuklara bunu sağlıklı bir şekilde anlatabilmek çok önemli. Boşanmış ailelerde çocuğun daha az zarar görmesi, anne ve babanın karşılıklı  tutum ve davranışlarına bağlı.


Eşlerden biri kendisine yeni bir hayat kurmaya çalışıyor, diğeri ise durumu kabullenebilmiş veya eski eşine dair bağımlılığından vazgeçebilmiş değil. Bu durumda anne babasının arasında kalan çocuk aslında karı koca çatışmasının mağduru oluyor. Duygusal boşanmayı gerçekleştiremeyen eş çocuğu kendi duygularına kalkan yapabiliyor. Eski eşine çocuğunu göstermeyebiliyor, kendisine hayat kurmak isteyen eş ise anne veya babalık görevlerini unutabiliyor. Yeni hayatında çocuğunu ihmal edebiliyor eski eşinden kaçabilmek için. Eski eşler birbiriyle mücadele ederken bundan en büyük zararı çocuklar görüyor.


Diğer bir sıkıntı boşanma öncesi veya sonrası  çocuklara büyük sorumluluklar yüklemek. Anneler veya babalar karşı tarafın davranışıyla ilgili çocukları hakem yapmak isterler. Derler ki “söyle bakalım yavrum annen mi haklı baban mı?”. Çocuk için kimin haklı olup olmadığı değil, anne ve babasının çocuğun farkına varıp varmadığı önemlidir. Her insan gibi çocuklar da farkedilmek ve kabul görmek isterler. Doğumdan itibaren çocuğun üstünde olan ilgi azaldığında durumu anlamlandıramayan çocuk, anne babasının boşanmasını kendi suçu olarak görür. Çocuk dünyasında buna dair bir çok olumsuz düşünce geliştirir, şemalar dediğimiz bu inançlar yetişkin hayatında mutsuz bir evlilik yapmasına yol açabilir.


Eşler çatışırken ihmal edilen anne babalık görevleri, bazen çocukta ortaya çıkan davranış problemlerine neden olabilir. Anne babasından yeterli duygusal desteği göremeyen çocuklarda alt ıslatma, tırnak yeme, tikler, yıkıcı davranışlar veya okul başarısızlığı görülebilir.


Önemli olan eşlerin duygusal ve fiziksel boşanmayı sağlayarak, yasal boşanmayı gerçekleştirebilmesi. Karı kocalık ilişkisi bitebiliyor, ancak anne babalık bir ömür boyu süren belki de hayattaki en zor görev. İnsanlar eşlerini seçebilme şansına sahip mutsuz olduklarında da boşanabilme seçenekleri her zaman var. Ancak bir çocuk için anne babasını seçme veya değiştirme ihtimali  mümkün değil. Karı kocalık rolleri bittiğinde de anne baba kalmayı başarabilmek çocuğun gelişimi için çok önemli. Bir insanın anavatanı çocukluğudur sözünü unutmayarak, çocuklarımızın çocukluğunu mutlu ve sağlıklı geçirebilmesi için anne babalık görevlerimizi unutmamalıyız.


Didem Turgut Çönkü
Uzman Psikolog

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Didem Turgut Çönkü

Uzm. Psk. Didem Turgut Çönkü
Uzm. Psk. Didem Turgut Çönkü
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube