Boşalmayı kontrol edememe

Boşalmayı kontrol edememe

Erkeklerde en sık görülen ve cinsel işlev polikliniklerine en sık başvurmalarına neden olan cinsel işlev bozukluğu, “erken boşalma”dır. Erken boşalma, cinsel birleşme gerçekleşmeden ya da birleşmeden kısa bir süre sonra boşalmanın gerçekleşmesidir. Birleşmeden sonraki ilk dört dakika içindeki boşalmalar erken boşalma olarak kabul edilmesine rağmen, dört ile yedi dakika arasındaki boşalmalarda kontrolsüz olarak gerçekleşiyorsa, erken boşalma olarak kabul edilir.

Cinsel birleşmeden önce ön sevişme aşamasında veya penisin vajinaya girişi esnasında olan boşalma durumunda “ileri derecede erken boşalma”dan söz edilirken, vajinal girişten sonraki ilk birkaç dakika içinde olan boşalmalar “hafif derecede erken boşalma” olarak tanımlanabilir. Aslında, erkeğin boşalma süresinden daha önemli olan, boşalmanın erkeğin denetiminde ve isteğinde gerçekleşip gerçekleşmediğidir.

   Erkeklerde sertleşme refleksi denetim altında olmayan bir refleks olmasına rağmen, boşalma denetimi öğrenilebilir bir refleksdir. Bir benzetme yapacak olursak, çocukların tuvalet alışkanlığını öğrendikleri gibi  erkekler de bu denetimi öğrenebilirler. Boşalma kontrolü belli bir noktaya kadar istemli, bir noktadan sonra refleks olarak gerçekleşir. Erken boşalma sorunu olan erkekler, boşalma gerçekleşmeden önce penislerinden gelen duyumları fark etmedikleri için refleks olarak boşalırlar.

Masturbasyon, kısa zamanda boşalmayı hedeflediğinden, cinsel deneyimi masturbasyondan ibaret olan erkeklerde, erken boşalmadan bahsedemeyiz. Yani, masturbasyon erken boşalma için bir kriter değildir. Çoğu erkek yaşları ilerledikçe ve cinsel deneyimleri arttıkça boşalma kontrolünü kendiliklerinden öğrenirler.

Erkekler, yaşları ilerledikçe ve cinsel deneyimleri arttıkça, boşalma kontrolünü kendiliklerinden öğrenirler. Ergenlik çağlarından itibaren, cinsel deneyimin yetersiz olması,

düzensiz cinsel yaşam, en önemli erken boşalma nedenlerindendir. Ülkemizde ilk cinsel deneyimler, genellikle sağlıksız ortamlarda, paralı cinsel ilişkiler tarzında, cinsel hazdan ziyade boşalma amaçlı olarak yaşanmaktadır. Bu şekilde kurulan ve cinsel ilişkiyi bir  performans  yarışına dönüştüren cinsel ilişki tarzı, erken boşalmanın öğrenilmesine yol açar. Sertleşme sağlandığında beklemeden cinsel ilişkiye girilmesi, masturbasyonun kirli ve zararlı olduğu şeklinde düşünceler, toplumda kabul gören cinsellikle ilgili abartılı beklentiler ve yanlış inanışlar, erken boşalma sorununun kalıcı hale gelmesini sağlar.

Kadının cinsel isteksizliği, cinsel ilişkiden kaçınması,cinselliğe  karşı olumsuz tutumu da erkeği erken boşalmaya özendirici nedenlerdendir. Diğer yandan eşe karşı duyulan aşırı ilgi ve bağlılıkta erken boşalma nedeni olabilir.Uzun süre cinsel ilişkiye girilmediği zamanlarda da erken boşalma sorunu yaşanabilmektedir.

Bir çok erkek, yıllarca bu sorunu fark etmeden cinsel yaşamlarını sürdürebilir. Erkek , kadının cinsel isteksizliğini ve orgazm olamamasını dile getirmesi veya erkeğin erken boşalma konusunda bilgilenmesi ile böyle bir sorunu olduğunu düşünür.

Erken boşalma için önerilen antidepresan ilaçların, alkol alımının, krem, pomad ve spreylerin hepsinin etki mekanizması, uyarılmanın azaltılmasıdır. Yani, uyarılma azaldığı için boşalma gecikmiş olarak görünür ama yine denetimsizdir. İlaçlar ya da diğer uygulama maddeleri kesildiğinde, sorun tekrarlayacaktır. Kişinin ömür boyu ilaç alması da mümkün görünmediği gibi, bu ilaçların ciddi sonuçlar doğurabilecek yan etkileri de bulunmaktadır.

Erkeğin boşalmayı engellemek için, ilişki esnasında başka şeyler düşünmesi ya da kendi canını yakarak geciktirmeye çalışması, cinsellikten aldığı  keyfi ve hazzı azaltacak, ancak boşalma kontrolünü sağlamayacaktır. Erken boşalma tedavisinde,  masturbasyon ödevleri, duyarsızlaştırma çalışmaları gibi teknikler kullanılır.

Erken boşalma  tedavisi,  en yüz güldürücü sonuçların alındığı sorunlardan biridir. Tedavisinde  %90 lara ulaşan oranlarda sonuç alınır. Erken boşalma tedavisinin amacı, boşalma süresinin geçici olarak değil, kalıcı olarak uzatılmasıdır.  Kişilere, boşalma refleksi üzerindeki  denetimlerini, istemli olarak sağlaması öğretilmektedir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zelkif Akgül

Uzm. Dr. Zelkif AKGÜL, 1973 yılında Rize'de doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bakırköy Prof.Dr.M.Osman Ruh Sağlığı ve Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Psikiyatri Uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Zelkif AKGÜL, Rize Merkez'de bulunan Özel Rize Ruh Sağlığı Merkezi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Cinsel işlev bozukluğu nedir
Uzm. Dr. Zelkif Akgül
Uzm. Dr. Zelkif Akgül
Rize - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube