Bölgesel zayıflama gerçek mi ?!

Bölgesel zayıflama gerçek mi ?!


Günümüzün en çok merak edilen konularından birisi: Bölgesel zayıflama! Hatta birçok kişi için kilo vermek kadar merak konusu…

‘’ Göbeğimden – basenimden nasıl kilo verebilirim? , Göbeğimi nasıl eritebilirim? , Basenimdeki fazlalıklardan nasıl kurtulabilirim? ‘’ biz diyetisyenlere danışanları tarafından en çok yöneltilen sorular arasında yer alıyor.
Şimdi size bölgesel zayıflama ile ilgili bir gerçeği açıklayacağım: Maalesef bölgesel zayıflama diye bir şey yok. Bölgesel zayıflama bir şehir efsanesi. Şu an ‘’ Nasıl yani? ! ‘’ dediğinizi duyar gibiyim. Fakat üzgünüm. Sadece göbek eriten, sadece basen eriten diyet ve egzersiz olmaz. Biz besinlere ‘’ Şu bölgedeki yağları yak. ‘’ şeklinde adres gösteremeyiz, hangi bölgedeki yağların yakılacağına genetik şifreniz karar verir.

Şişmanlık iki şekilde meydana gelmektedir. Göbek çevresinin genişlemesiyle oluşan şişmanlık elma tipi, ince bel ve geniş kalça durumunda oluşan şişmanlık ise armut tipi şişmanlıktır. Armut tipi şişmanlık genelde kadınlar için tanımlanmaktadır. Estetik yönden birçok kişinin şikayetçi olduğu armut tipi sağlık açısından, elma tipinden daha avantajlıdır. Çünkü yağların göbek bölgesinde birikmesi kalça ve üst bacakta birikmesinden daha tehlikeli. Elma tipi şişmanlık metabolik sendrom, karaciğer yağlanması, kalp – damar hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastalıkları sürecine zemin hazırlamaktadır. Elma tipi armut tipine veya armut tipi elma tipine dönüşmez. Çünkü yağ hücrelerinin yerinin değişmesi olanaksızdır. Ancak kişiye özel diyet ve egzersiz uygulaması ile birlikte büyük elma küçük elmaya, büyük armut küçük armuta dönüşür.Bu nedenle bölgesel zayıflama tuzaklarına düşmeyin. Kalori kısıtlaması depo yağların yakılmasını arttırırken, egzersiz kas kuvvetini arttırarak kasın yağ yakma kapasitesini yükseltir ve enerji harcamasıyla vücuda destek olur.

*Genetik Faktörler ve Ergenliğin Etkisi
Herkesin yağ hücrelerinin sayısı ve yeri farklıdır. Yağ hücrelerinin toplandığı yerin ve sayısının yani kilolu olma durumunun ve kiloların toplandığı bölgenin belirlenmesinde genetik faktörler ile ergenlik çok önemli bir yere sahiptir. Genç kızların neredeyse tamamı annesi ile aynı bel ve kalça tipine sahiptir. Yetişkinlik döneminde vücuttaki hücre sayısı değişmez. Sadece kilo alma / verme durumuna göre hücrelerin hacmi büyür veya küçülür. Oysa ergenlik dönemindeki çocuk çok kilo alır. Eğer ebeveynler tarafından gerekli önlemler alınmayıp çocuk bu dönemi kilolu bir şekilde bitirirse yağ hücresi sayısı çok fazla bir şekilde yetişkinliğe adım atar ve sağlık sorunları peşini bırakmaz. Bu aşamada siz ebeveynlerin yapması gereken; çocuklarınızı hareket etmeye yönlendirerek ( spor yapması, arkadaşlarıyla dışarıda oynaması, bisiklet sürmesi vb. ) yağ hücre sayılarının artmasına engel olmaktır. Teknoloji bağımlısı çocuklaryetiştirerek ve her şeyi önlerine hazır bir şekilde getirerek onlara iyilik değil çok büyük bir kötülük yapmış olursunuz.

*Ebeveynlerin Şişmanlık Durumu!
Eğer anne ve babalar şişmansa daha dikkatli olunması gerekir. Çünkü anne ve babadan gelen şişmanlık genleriyle mücadelenin ilk ve en önemli basamağı ergenlik dönemidir. Ergenlik döneminde dengeli diyet ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazanan gençler daha şanslı bir şekilde yetişkinlik dönemine geçiş yaparlar.

*Kendinizin ve Çocuklarınızın Bel Çevresini Ölçün


Hangi beden şekline sahip olursanız olun önemli olan, sağlıklı bir şekilde zayıflamaktır. Şimdi elinize bir mezura alın ve hem kendinizin hem çocuklarınızın bel çevresini ölçün. Yetişkinlik döneminde kadınlarda bel çevresi 80 cm ve üzeri, erkeklerde 94 cm ve üzeri ise beslenme alışkanlıkları ve egzersiz durumunun dikkatli bir şekilde tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar sonucu, hem çocukların hem yetişkinlerin bel çevrelerinde gün geçtikçe artışlar meydana gelmektedir. Bu artışlar günümüzde de son hızla devam etmektedir. Çocuklarınızın risk altında olup olmadığını anlamak için bel çevresini ölçtükten sonra aşağıdaki değerlerle karşılaştırabilirsiniz.

                                Yaş                    Birim              Kız               Erkek
                               8 – 11                    cm               70.4               70.9

                              12 – 14                   cm               81.9               84.5

                              15 – 16                   cm               89.8               94.4

Bu değerlerin aşılması çocuğunuzda riskli yağlanma var demektir. Hiç vakit kaybetmeden diyetisyeninize başvurup sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konusunda yardım almalısınız.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı

Uzm. Dyt.Nadide Gizem TARAKÇI, Trabzon'da doğmuştur. Trabzon Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2011-2015 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde Beslenme ve Diyetetik Lisans eğitimini tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. Üstün başarısından dolayı üniversite son sınıfta %100 başarı burslu olarak Yüksek Lisans Eğitimine başlamış ve 2016 yılında eğitimini tamamlayarak  Diyetisyen unvanı almıştır. Uzmanlık Tez Konusu Türkiye'de ilk olup, Amsterdam-Hollanda'da 2-4 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ''4th International Conference on Nutrition&Growth'da Poster Presentation'' olarak yayınlanmıştır.2017 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi'nde Doktora Eğitimine devam etmektedir. Üniversite Eğitimi boyunca; Ersoy Hastanesi(Elektif),Medipol Mega Hastaneler Kompleksi(Erişkin-Çocuk),T.C Hayda ...

Etiketler
Genetik faktörler
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube