Böbrek çıkış darlığı (üretropelvik bileşke darlığı)

Böbrek çıkış darlığı (üretropelvik bileşke darlığı)

- Üreteropelvik bileşke darlığı nedir (UPJ darlığı) ?

Böbrek içerisinde oluşturulan idrar idrar torbasına üreter olarak isimlendirilen ve bir ucu böbrek ile diğer ucu idrar torbası ile bağlantılı olan bir kanal ile taşınır. Üreterin böbrek ile birleşme noktası üreteropelvik bileşke olarak isimlendirilir. Bu bölgenin doğumsal ve ya nadir olarak çeşitli böbrek ameliyatlarına bağlı olarak gelişen darlığına üreteropelvik bileşke darlığı (UPJ darlığı) olarak isimlendirilir.

-Üreteropelvik bileşke darlığı nelere yol açar ?

Bu bölgenin daralması ile idrarın idrar torbasına geçişi engellenir ve böbrek içinde idrar birikerek böbrek içi basıncı arttırarak böbreğin şişmesine (hidronefroz) yol açar. Bu durum zamanla böbrek dokusu kaybına ve böbreğin fonksiyonunu yitirmesine neden olur.

-Ne gibi belirtiler verir ?

En sık doğumsal olarak görüldüğünden, henüz anne karnında iken yapılan ultrasonografik takiplerde böbrek veya böbreklerde şişmenin tespiti ile anlaşılır.

Daha nadir olarak karşılaşılan dönem olan erişkinler de ise şiddetli veya künt ve daha hafif vasıfta bir yan ağrısı ile kendini gösterir.

-Nasıl tedavi edilir ?

Üreteropelvik bileşke darlığının tedavisi cerrahidir. Bu ameliyatlar açık, laparoskopik ve robotic yöntemlerle yapılmaktadır. Her 3 yöntemde de temel amaç darlık olan segmentin çıkarılarak böbrek ile üreter arası bağlantıyı yeniden oluşturmaktır.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hasan Biri

Prof. Dr. Hasan BİRİ, tıp eğitimini 1981-1987 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1992 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında akademik çalışmalarına Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda devam etmiş olan Prof. Dr. Hasan BİRİ, aynı anabilim dalında 1995 yılında Yardımcı Doçent, 1998 yılında Doçent, 2004 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır.

Prof. Dr. Hasan BİRİ, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Koru Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Prof. Dr. Hasan Biri
Prof. Dr. Hasan Biri
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube