Bio feedback kegel egzersiz tedavisi (vajen kaslarını güçlendirme)

Bio feedback kegel egzersiz tedavisi (vajen kaslarını güçlendirme)

Türkiye’de 5 milyon, dünyada 200milyon kadın idrar kaçırma problemi ile karşı karşıyadır. Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi  ile idrar kaçırma yanı sıra ağrılı ilişki, vaginismus, cinsel fonksiyon bozukluğu (orgazm sorunu, vajinal gevşeklik,hissizlik vs) gibi problemlerde %70-85 arasında başarı sağlamaktadır. Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi  ile, hastanın ameliyatsız, yan etkisiz bir şekilde ve de ameliyattaki başarı oranlarına denk gelecek oranlarda tedavi sağlanmaktadır.


Bio feedback Kegel Egzersiz  tedavisi,

vajene uygulanan bir sistem vasıtasıyla bayanın problemine göre vajen bölgesi kaslarının kuvvetlendirilmesini veya bu kasların düzgün koordineli çalışmasını sağlayıcı tedavi yöntemidir. Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi , idrar kaçırmada, hafif derecedeki rahim sarkmalarında, doğum sonrası vajende meydana gelen tahribat nedeniyle olan cinsel fonksiyon bozukluğunda,vulvadini (kadın genital dış bölgesi ağrısı),  ağrılı ilişki (disparoni),cinsel fonksiyon bozukluğu (vajinal gevşeklik,hissizlik vs)  ve vaginismus (ilişkiye girememe) tedavisinde kullanılır.İdrar kaçırma, bayanların %30-40’ını etkileyen, genelde 35 yaşından sonra görülen ve yaş arttıkça rastlanma ihtimali artan bayanların sosyal, mesleki ve kişisel aktivitelerini etkileyen önemli bir problemdir.


Normal günlük işler sırasında bayanın ani ve istemsiz olarak idrar yolundan idrar çıkışı “idrar kaçırma” olarak tanımlanır. İdrar kaçırma tipleri 4 adettir. İdrar kaçırma tipi hastanın mevcut hastalıklarına (nörolojik hastalıklar, diabet, kabızlık vs), kullandığı ilaçlara (tansiyon ilaçları vs), kilosuna, doğum sayısı ve şekline göre değişir. İdrar kaçırmanın tipine göre de tedavi   ilaçla veya cerrahi olabilir.


Bu yüzden idrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastadan ön bilgi alma, idrar kaçırma ile ilgili sorunu çözümünde bize ışık tutan anket uygulaması, muayene, tetkikler sonucunda idrar kaçırmanın tipi saptanır ve tipe uygun medikal veya cerrahi tedavi düzenlenir.

Uygun vakalarda Biofeedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi ile idrar tutmaya yardımcı   kasların kuvvetlenmesi sağlanarak, hastada cerrahi yönteme alternatif sağlanır. Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi  ile ameliyatsız ve yan etkisiz bir şekilde yaklaşık olarak ameliyattaki başarı şanslarına denk gelecek oranlarda işlemden fayda görme ve idrar kaçırma şikayetinden ameliyatsız kurtulma mümkündür.


Bayanlarda vajen bölgesinden organ sarkmaları, aşırı kiloya, vajinal doğuma, ileri yaşa, genetik bağ dokusu zayıflığına,kabızlığa, karın içi basıncını arttırıcı ağır işte çalışmaya bağlıdır. Rahim sarkması eğer 3. ve 4. derece ise tedavisi cerrahidir. Yaptığımız muayenede 1. ve 2. derece sarkma mevcutsa Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi ile vajen bölgesi kasları kuvvetlendirilerek sarkmanın ilerlemesinin önüne geçilebilir.       


 
Normal doğum yapanlarda son aylarda bebeğin ağırlığının annenin çatı bölgesindeki kas ve bağlara yüklenmesi ve normal doğumun o bölgede yaptığı harabiyetten dolayı yaş ilerledikçe idrar kaçırma, vajende sarkma veya cinsel fonksiyon bozukluğu (hissizlik, vajeni bol hissetme vs) olabilir. Lohusalık döneminden sonra Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi ile o bölgedeki kaslar kuvvetlendirilerek ileriki yıllarda yaşanabilecek   problemlerin önüne geçilmektedir.         
Bayanlarda vulvar (kadın genital dış bölgesi) ağrı   %16 oranında görülür. Bayanda vulvar  bölgede (kadın genital dış bölgesi) olan ağrıdır.


Bu ağrı lokal bir bölgede veya o bölgenin tamamını kapsayabilir. Vulvar ağrı, o bölgeye kullanılan ilaçların tahrişine, iltihaba, sistemik hastalık(Behçet, Crohn vs), dermatolojik ve nörolojik hastalığa bağlı olabilir. Vulvar (kadın genital dış bölgesi) ağrı ile başvuran hastada muayene sonucunda    bu sebepler yoksa, Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi  ile  tedavisi yapılır.


Ağrılı ilişki (disparoni), bayanların 2/3’ünün hayatları boyunca yaşadıkları tahmin edilen sıkıntılı durumdur. Ağrılı ilişki iltihaptan, endometriozise kadar birçok sebebe bağlı olabilir. Ağrılı ilişkiye sebep olabilecek faktörler araştırılıp, sebebe yönelik tedavi yapılır. Medikal bir sebep saptanmayan durumlarda  Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi ile bayanın o bölgesindeki kaslarının koordineli çalışması sağlanarak çözüm yoluna ulaşılır.
Cinsel fonksiyon bozukluğu (vajinal gevşeklik,hissizlik vs) olan bayanlarda da Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi ile ameliyata gerek kalmadan sonuç alınmaktadır.
Vaginismus (ilişkiye girememe), bayanların %1’ini etkileyen nadir görülen bir durumdur. Bu bayanların, cinsel istekleri ve fonksiyonları normaldir fakat vajen bölgesi kaslarının istemsiz kasılması nedeniyle ilişkiye giremezler. Vaginismus, primer (hiç ilişkiye girememe) veya sekonder (ağrılı ilişkiye bağlı) olabilir. Vaginismusa ait medikal bir sebep varsa tedavisi yapılır. Medikal bir problem yoksa, Bio feedback Kegel Egzersiz tedavi yöntemi ile, bayanın o bölgedeki kaslarını kontrol etmesi ve vajen kaslarını uygun şekilde çalıştırması sağlanarak, vaginismus tedavi edilir.
 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Peker

Dr.Öğr.Üyesi Hakan Peker, 30 Temmuz 1974 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2004 - 2009 yılları arasında Zeynep  Kamil Kadın ve  Çocuk  Hastalıkları  Eğitim  ve Araştırma Hastanesi’nde  tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 – 2004  yılları  arasında  İstanbul  GATA Haydarpaşa Eğitim  ve  Araştırma  Hastanesi’nde Kadın  Hastalıkları  ve  Doğum  uzmanı olarak  askerlik görevimini  tamamladı. 2005  yılında  Anadolu  Üniversitesi  Sağlık  Kurumları  İşletmeciliği  Önlisans Programından mezun  oldu.2004 – 2009  tarihleri  arasında  Kadın  Hastalıkları  ve  Doğum  uzmanı  olarak mecburi hizmetimi  Kütahya  Gediz  Devlet  Hastanesi’nde  tamamladı. 2009 ...

Etiketler
Kadın
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Peker
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Peker
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube