Binge eating (tıkınırcasına yeme) bozukluğu, tanısı, önlenmesi ve tedavi ipuçları

Binge eating (tıkınırcasına yeme) bozukluğu, tanısı, önlenmesi ve tedavi ipuçları

Bir çoğumuz günlük hayatımızda abartmaya meyilliyizdir. Televizyon izlemeyi abartırız, 7/24 sosyal medyada takılırız ve genellikle yeme konusunda da aşırıya kaçmayı severiz. Ancak aşırı yeme hayatınızı etkilemeye başladığında, suçluluk ve stressi tetiklediğinde Binge Eating diye bilinen yeme bozukluğu gelişiyor demektir. BED, nispeten yeni tanınan bir yeme bozukluğudur ve psikyatristler tarafından ancak 2014’de tanınmıştır.

Özel günlerde, kutlamalarda yemeyi, içmeyi abartmak pek çok kişinin başına gelmiştir. Ancak tıkınırcasına yeme nerede biter, BED (Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu) nerede başlar, bunu bilmek önemlidir. Siz de aşağıdaki 4 başlığı inceleyerek Tıkınırcasına Yeme Bozukluğunuz olup olmadığını testedebilirsiniz:

1-Yeme şekliniz, sıklığı ve miktarı belirleyicidir:

Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişiler genellikle çok fazla, çok hızlı ve çok sık yerler. Yeme süresi 30 dakikadan 2 saate kadar sürebilir. Bu yeme atakları genellikle haftada birden fazla olur. Genellikle aç olmadan da yenir. Yeme eylemi, rahatsızlık hissedene kadar sürer.

Binge Eating yaşamınızı etkilemeye başlar. Kontrolü kaybettiğinizi hissetmeye başlarsınız. Suçluluk hissedersiniz. Tıkınırcasına yemenizi gizlemek için genellikle yalnız olduğunuz zamanları seçersiniz. Buna da “closet eating” adı verilir. Bu yeme tarzının devam etmesi obezite, diyabet, hipertansiyon, kanser, depresyon ve erken ölüm risklerinizi arttırır.

2-Binge Eating Bozukluğu genellikle sıktır, fakat yanlış değerlendirilir:

Tıkınırcasına yeme bozukluğu, bulimia ve obeziteden farklıdır. Bulimia, tıkınırcasına yeme ve sonrasında istemli olarak kusma ile karakterizedir. BED’de ise kusma veya laksatif kullanımı yoktur. Obez insanlar da aşırı yiyor olabilirler. Fakat suçluluk hissi ve kontrolü kaybetme hissi yoktur. Ayrıca tıkınırcasına yeme bozukluğu olan birinin obez olması da şart değildir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu bir irade sorunu değildir. Birçok binge eater bunun bir yeme bozukluğu olduğunun farkında değildir.

3-Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu yaşamın herhangi bir döneminde gelişebilir:

Özellikle genç yaşlarda, binge eating bozukluğu depresyonla başetmenin bir yolu olarak başlayabilir. Depresyon ve tıkınırcasına yeme bozukluğu yakından ilişkilidir.

İleri yaşlarda da, özellikle büyük bir stress yaşamı etkilediğinde binge yeme tarzı geliştirilebilir. Tıkınırcasına yeme daha sonra bir başetme stratejisi haline gelebilir. Genellikle diğerlerine verilen önem artarken, ,kendini ihmal başgösterir. Öğünleri atlama veya akşama kadar bekleme sizi tıkınırcasına yeme ataklarına itebilir.

4-Tedaviler kısır döngüyü kırmaya yöneliktir:

Genelde depresyon rastlantısal tıkınırcasına yemeye, bu gıdaya takıntılı hale gelmeye, bu beden algısının bozulmasına, bu da başetmek için binge eating davranışına, bu kontrolü kaybetme hissine, bu tıkınırcasına yeme hakkında kötü hissetmeye, boşvermeye ve tekrardan depresyona yol açar.

Oysa, Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu tedavi edilebilir bir bozukluktur. Öncelikle ne olduğunun farkına varılmalı ve kabullenilmelidir. Yeme bozukluğunuz olması utanılacak birşey değildir. Bu konuda uzmanlaşmış psikyatri uzmanları ve uzman psikologlar vardır. Birçok hastada 4-12 arası bilişsel davranışsal terapi seansı durumu tedavi etmektedir. Grup terapileri faydalı olabilmektedir.

Size yardımcı olabilecek bazı ipuçları ise şunlardır:

-Bir gıda günlüğü tutun

-Düzenli öğünler halinde yemeyi planlayın

-Vücut algınıza saplantılı bir bakıştan kurtulmaya çalışın

-Yemeyi tetikleyen gıdalardan kurtulmak için farklı yollar geliştirin

-Stressle başetmek için yemekten başka yöntemler geliştirin

-İlişkilerdeki problemleri çözmek için çaba gösterin

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Binge eating (tıkınırcasına yeme) bozukluğu
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube