Bilek problemleri sizi korkutmasın

Bilek problemleri sizi korkutmasın

El bileği problemleri nasıl oluşuyor?

Kendiliğinden oluşan, bazı hastalıkların sonucunda meydana gelen problemlerin yanında; travmatik sebeplerle oluşmuş kırıklar veya çıkıklar da olabiliyor. Kendiliğinden olan nedenlerin başında ve en sık görülenlerden biri romatizmal sebeplere bağlı oluşan durumlardır. Ayrıca sporcularda,yeni doğum yapmış annelerde veya çok seyahat eden kişilerde bilek ağrıları ortaya çıkabilir.

Ağrıların Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Romatizmal veya aşırı kullanıma bağlı olan şişlik ve ağrıların tedavisi nedene göre yapılır. Bu, bir romatoloğun planlayacağı ilaç tedavisi olabilir. Diğer sebeplere bağlı sorunlarda aktivite kısıtlaması, el bileğini belli bir süre istirahate alan atel kullanımları ve fizik tedavisi yöntemleri denenir. Hiçbirinden cevap alınamazsa ameliyat tedavileri gündeme gelir.

Artroskopi Yöntemini Anlatır mısınız?

Son yıllarda geliştirilen artroskopik yöntemle, eklemlerin kapalı olarak endoskopik ameliyatları yapılıyor. Eklem boşluklarının kapalı olarak ameliyat edildiği bu yönteme “Artroskopi” adı verilir. Küçük ince borularla eklem boşluğuna girilerek o boşluğun özel kameralarla görüntülenmesi ve başka deliklerden ince çubuk şeklindeki ve uçları farklı dizayn edilmiş özel aletlerle ameliyatın yapılmasına “artroskopik ameliyat” denir. Eklem boşluğu bir oda gibi düşünülürse, onu açmadan, kesmeden dışarıdan , çapı 2.7 mm’lik, ucunda kamera olan küçük borucuklar yardımıyla, odanın içi bir monitörden dışarıdan izlenir. Bazı kırıkların açılmadan, dışarıdan tedavi edilmesine yine bu yöntemle mümkün olabilir. El bileği içinde bulunan ve diz eklemindeki menisküs benzeri yapının sporcularda veya yıpranmaya bağlı kendiliğinden yırtılmış olması da artroskopik olarak tedavi edilebilir.

İyileşme süreci ne kadar?

İyileşme süreci, yapılacak ameliyat tekniğine ve bilekteki probleme göre değişir. Artroskopik yöntemle yapılan ameliyatlar, uzun sürmesine rağmen daha çok tercih ediliyor. Hastalar genellikle ameliyatın kapalı olarak yapılmasını istiyor. Herhangi açılmış bir yara olmadığı için iyileşme süreci çok daha hızlı olur.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
Ortopedik rahatsızlıklar
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube